Svijet
8

Erdogan: Odluka Evropskog parlamenta u našim očima ne vrijedi ništa

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Turski predsjednik Tayyip Erdogan izjavio je danas da odluka Evropskog parlamenta o prekidu pristupnih pregovora s Turskom "u našim očima ništa ne vrijedi" te je ponovno optužio Evropu da staje na stranu terorističkih organizacija.

"Jasno smo davali do znanja, a to činimo ponovno, da njegujemo evropske vrijednosti više od nekih članica EU-a, ali nismo vidjeli nikakvu konkretnu pomoć naših prijatelja sa Zapada... Nisu ispunili nijedno obećanje", rekao je Erdogan na konferenciji Organizacije za islamsku suradnju (OIC) u Istanbulu.

"Sutra će se sastati Evropski parlament i glasati o pristupnim pregovorima s Turskom. Kakav god bio rezultat, to glasanje u našim očima ne vrijedi ništa", istaknuo je, prenosi Hina.

Čelnici najvećih klubova zastupnika u Evropskom parlamentu zatražili su u utorak privremenu obustavu pregovora s Turskom o članstvu u Evropskoj uniji zbog čistki koje turske vlasti provode nakon neuspjelog državnog udara. EU postaje sve kritičniji spram Turske koja je otpustila ili suspendirala s položaja više od 110.000 ljudi, od vojnika, akademika, sudaca, novinara do kurdskih čelnika, zbog navodne podrške neuspjelom državnom udaru u julu.

Oko 36.000 ljudi je uhapšeno a nizu medija je zabranjen rad. Kritičari optužuju turskog predsjednika Tayyipa Erdogana da neuspjeli udar koristi kao izgovor za obračun s kritičarima njegove vlasti.

Erdogan je ranije izjavio da će Unija morati "živjeti s posljedicama" ako zaustavi pregovore, a Ankara bi umjesto toga mogla sklopiti sigurnosni savez s Rusijom i Kinom. Evropska unija je u martu obećala ubrzati pristupne pregovore Ankare u zamjenu za njenu pomoć u migrantskoj krizi, odnosno sprječavanju migranata da krenu prema obalama Evrope.

Erdogan optužuje EU da ne razumije težinu stanja u Turskoj i najavio je da bi iduće godine pregovore s Unijom mogao staviti na referendum. Austrija i Luksemburg predvode pozive na obustavu pregovora s Turskom, dok Njemačka, Francuska i većina drugih država za sada podržavaju njihov nastavak i boje se u pitanje dovesti tursku saradnju u migrantskoj krizi.

Svi, međutim, ističu da će pregovori biti prekinuti ako Turska ponovno uvede smrtnu kaznu. Turska je započela pregovore još u oktobru 2005., ali nije daleko odmakla. O rezoluciji o odnosima s Turskom zastupnici Evropskog parlamenta će glasati u četvrtak, ali rezolucije nisu pravno obvezujući tekstovi za Komisiju i zemlje članice.