Bijela kuća
56

Erdogan i Trump položili zavjet na prijateljstvo uprkos optužbama da SAD naoružava Kurde

Klix.ba
Foto: EPA
(Foto: EPA)
Predsjednici Donald Trump i Reccep Tayyip Erdogan stali su rame uz rame u Bijeloj kući u utorak i obećali da će ojačati svoje odnose, unatoč strogom upozorenju turskog lidera da Washington prestane naoružavati kurdske snage.

Erdogan je u Ovalni ured došao s osiguranom moći nakon referenduma i pritužbama na račun američke podrške kurdskim borcima te "skrivanja Washingtona" u "mozak" propalog puča.

Lideri su također na dnevni red stavili obnovu ključnog saveza između vodeće sile NATO-a i njene najveće "muslimanske članice", a dogovorili su se da će biti partneri u borbi protiv Islamske države u Siriji i Iraku.

"Apsolutno je neprihvatljivo da se YPG-PYD uzme u obzir kao partnera u regiji, to je protiv globalnog sporazuma do kojeg smo došli", rekao je Erdogan, referirajući se na jedinice kurdskog naroda YPG u Siriji.

Dodao je kako ne treba dozvoliti tim grupama koje žele promijeniti etničke ili vjerske strukture u regiji da koriste terorizam kao izgovor, što znači da Kurdi koriste borbu protiv IDIL-a kao pokriće za separatistički nacionalizam.

Trump je bio jedan od prvih lidera koji je čestitao Erdoganu pobjedu na referendumu 16. aprila, a njegov turski kolega uzvratio je kompliment u utorak pozdravljajući "legendarni trijumf" u predsjedničkoj utrci u SAD-u.

"Naravno da je pobjeda gospodina Trumpa dovela do buđenje novih očekivanja u Turskoj i regiji. Znamo da nova američka administracija neće dozvoliti da te nade budu uzaludne", rekao je Erdogan.