Važan susret
408

Trump ugostio Erdogana u Bijeloj kući: Velika mi je čast

FENA
(Foto: EPA)
U Bijeloj kući trenutno je u toku sastanak američkog predsjednika Donalda Trumpa s njegovim turskim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom, javlja AP.

Trump je dočekao Erdogana na ulazu u Zapadno krilo Bijele kuće, rukujući se i razmijenivši par rečenica s njim.

Obraćajući se novinarima kratko nakon toga, Trump je rekao da mu je "velika čast" ugostiti Erdogana.

Trump je također izrazio saučešće zbog "užasnih terorističkih napada" na turski narod tokom prethodnih godina.

Erdogan je čestitao Trumpu na njegovom "legendarnom trijumfu" na predsjedničkim izborima u novembru 2016. godine, te je istakao da će SAD i Turska zajedno raditi u Ujedinjenim nacijama, NATO-u i Grupi 20 razvijenih i zemalja u razvoju.

Odnose sa Sjedinjenim Državama nazvao je "izvanrednim", ali je istakao da Turska neće prihvatiti sirijske kurdske borce u ovom regionu, ipak ne kritizirajući direktno odluku SAD-a o njihovom naoružavanju, javlja Reuters.

Obojica čelnika su odnose između njihove dvije zemlje, saveznice u NATO-u, nazvali jakim.

"Mi imamo odlične odnose i učinit ćemo ih još i boljim", kazao je Trump na zajedničkoj konferenciji za medije.

Erdogan je rekao da će njegova posjeta "označiti historijsku prekretnicu" i pohvalio je "izvanredne odnose" između ove dvije zemlje.

Ovo je bio posebno pozitivan ton s obzirom na tenzije zbog odluke Washingtona da naoruža paramilitarnu grupu sirijskih Kurda - YPG, koju Ankara smatra dijelom ilegalne Radničke partije Kurdistana (PKK).

"U budućnosti našeg regiona nema mjesta za terorističke organizacije", kazao je Erdogan, dodajući da aktivnosti YPG-a i njene političke podružnice u toj regiji, PYD, "nikada neće biti prihvaćene".