O globalnim temama
15

Erdogan: Gdje god postoji potlačena osoba u suzama, Turska im hita u pomoć

L. S.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je povodom 100. godišnjice Republike Turske u svom izlaganju naglasio da Turska žuri u pomoć potlačenim.

"Od Kavkaza do Azije, od Turkistana do Palestine, gdje god postoji potlačena osoba u suzama, Turska je ta koja im hita u pomoć, drži ih za ruku i podiže ih", rekao je Erdogan.

Ističe da Turska zauzima čvrst stav o pitanju Palestine i Gaze, koje je, podsjeća Erdogan, Ghazi Mustafa Kemal Ataturk opisao kao nedodirljive.

"Republika Turska, baš kako je Ataturk želio služi kao čuvar napuštenih u svom regionu i u svijetu“, dodao je predsjednik Turske.

Podsjećamo i da Erdogan smatra Zapad najodgovornijim za masakr u Gazi.

"Masakr u Gazi u potpunosti je djelo Zapada. Oni (Zapad) znaju kako ubijati”, dodao je i podsjetio kako su upravo neke države Zapada u Drugom svjetskom ratu masovno ubijale Jevreje u plinskim komorama, a neke atomskim bombama brisale gradove s lica Zemlje zajedno s njihovim stanovnicima.

Naglasio je da nijedna imperijalistička sila neće moći spriječiti Republiku Tursku da bude sretna, uspješna i pobjednička.