Obnovljeno članstvo
0

Erdogan će na vanrednom kongresu biti izabran za predsjednika AK partije

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Rukovodstvo turske vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) jednoglasno je usvojilo odluku o obnavljanju članstva u stranci turskog predsjednika i osnivača te stranke Recepa Tayyipa Erdogana.

Izvršno vijeća AK partije (MKYK) održalo je sastanak u sjedištu stranke u Ankari, kojim je predsjedavao predsjednik stranke i turski premijer Binali Yildirim.

Glasnogovornik AK partije Yasin Aktay nakon sastanka je saopćio kako su članovi vijeća jednoglasno izglasali odluku da se upriliči novi sastanak u sjedištu stranke na kojem će biti obnovljeno članstvo u stranci turskog predsjednika Erdogana.

“Na današnjem sastanku je donesena i odluka o organiziranju trećeg vanrednog kongresa AK partije za 21. maj“, kazao je Aktay.

Ističući kako je kongres AK Partije već u pripremi, Aktay je kazao da će na kongresu biti održani i izbori za rukovodeće organe stranke, a planiran je i izbor turskog predsjednika Erdogana na poziciju predsjednika te stranke.

Erdogan je AK Partiju napustio u augustu 2014. godine po izboru na funkciju predsjednika države, a nedavno održani referendum na kojem su turski birači podržali provedbu ustavne reforme omogućava Erdoganu vraćanje u stranku.

Ustavna reforma u Turskoj predviđa prelazak s parlamentarnog na predsjednički sistem upravljanje u zemlji i omogućava predsjedniku države da bude i aktivni član političke partije, što do sada nije bio slučaj,prenosi TRT.