Velika izlaznost
17

Epilog izbora u Portugalu: Tijesna pobjeda desnog centra i nikad jača krajnja desnica

M. G.
Lider Demokratskog saveza Luis Montenegro (Foto: EPA-EFE)
Lider Demokratskog saveza Luis Montenegro (Foto: EPA-EFE)
Portugalski desni centar ostvario je tijesnu pobjedu na izborima, ali ima male šanse da formira većinsku vladu. Lider Demokratskog saveza Luis Montenegro rekao je pristalicama da su Portugalci glasali za promjene, iako je razlika u pobjedi bila manje nego ubjedljiva.
Obje glavne stranke dobile su oko 29 posto glasova, a samo je krajnja desnica Chega mogla tvrditi da ima jasan uspjeh.

Pet godina nakon što se probila u portugalsku politiku, stranka koju je predvodio bivši fudbalski stručnjak André Ventura osigurala je 18 posto glasova i 48 mjesta u parlamentu od 230 mjesta.

Politički komentatori kažu da se Portugal suočava sa najfragmentiranijim parlamentom od kraja svoje diktature prije pola stoljeća.

Deset miliona Portugalaca imalo je priliku da glasa na nedjeljnim prijevremenim izborima, četiri mjeseca nakon što je socijalistički premijer António Costa podnio ostavku zbog optužbi za korupciju, iako nikada nije imenovan kao osumnjičeni.

Kosta je bio taj koji je kasno u nedjelju navečer upozorio portugalske TV gledaoce da bi mogli krenuti ka "mogućoj izjednačenosti" između socijalista (PS) i Demokratskog saveza desnog centra, sa samo četiri mjesta izvan Portugala koja tek treba da se izjasne.

Ali nedugo zatim, čovjek koji ga je zamijenio na mjestu lidera socijalista, Pedro Nuno Santos, priznao je pobjedu, najavljujući: "Mi ćemo voditi opoziciju, obnovit ćemo stranku i pokušati povratiti one Portugalce koji su nezadovoljni PS-om".

Luis Montenegro rekao je pristalicama da je sada uvjeren da će predsjednik republike dati zadatak desnom centru da formira narednu vladu.

"Uvijek sam govorio da bi pobjeda na izborima značila imati jedan glas više od bilo kojeg drugog kandidata, i samo u tim okolnostima bih prihvatio da budem premijer", kazao je Montenegro.

Sa svim prebrojanim glasovima, osim četiri vanjska mjesta, njegov Demokratski savez imao je 79 mjesta, dva više od njegovih socijalističkih rivala.

On je rekao da su birači jasno stavili do znanja da žele novu vladu, promjenu politike i veći prioritet dat dijalogu između političkih lidera.

Bivši lider desnog centra Luís Marques Mendes rekao je da nikada prije nije bilo ovakve izborne noći: "Mislim da ćemo imati nove izbore početkom sljedeće godine."

Sve je izgledalo mnogo jasnije kada su izlazne ankete dale desnom centru jasniju marginu pobede. Pristalice su uzvikivale "Portugal, Portugal" dok se lice njihovog lidera pojavljivalo na TV ekranima.

Izlaznost je bila najveća u posljednjim godinama, 66 posto, iako su posljednji izbori bili prije samo dvije godine.

Ono što je ubrzo postalo očigledno je da je krajnje desničarska stranka Chega (Dosta) učvrstila svoju ponudu da bude treća sila u portugalskoj politici.

Stranka Andréa Venture osvojila je 18 posto glasova, nakon kampanje fokusirane na korupciju i imigraciju.

"Ovo je noć kada je u Portugalu okončana dvostranačka vladavina", rekao je on svojim navijačkim pristalicama. "Chega je historijski premašio milion glasova u Portugalu."

Luís Montenegro je već osudio Venturu, bivšeg partijskog kolegu, kao ksenofobičnog i rasističkog i u svom pobjedničkom govoru jasno je stavio do znanja da neće sklapati nikakve dogovore s njim.

Populisti su ostvarili dramatične uspjehe, posebno na jugu, uključujući Algarve, ali su slabije prošli u gradu Portu na sjevernoj obali.

Desni centar nije bio bez svojih problema. Socijaldemokratska partija, koja dominira Demokratskim savezom, umiješana je u regionalni skandal na Madeiri.

Lider Chega je rekao da je njegova stranka spremna pomoći u izgradnji sljedeće vlade. Ali iako je razvodnio neke od svojih politika, odustajući od zahtjeva za hemijskom kastracijom za silovatelje, malo je izgleda da će imati bilo kakvu ulogu u ovoj fazi.

Također je jasno da dvije velike stranke neće naći dovoljno zajedničkog jezika za formiranje vlade.

To ostavlja desni centar da gleda na mjesece manjinske vlade, s teškim zadatkom da osigura podršku za budžet za narednu godinu u oktobru.

Socijalistički ministar finansija Fernando Medina upozorio je na političku sliku "velike krhkosti i nestabilnosti".

Nakon godina ekonomske sumornosti, socijalisti mogu tvrditi da su vratili Portugal na rast od 2,3 posto prošle godine, iako su prognoze za 2024. manje svijetle.

Međutim, plate su niske, a stanarine rastu, što je dovelo do povećanog nezadovoljstva glasača lijevog centra.

Bivša predsjednička kandidatkinja Ana Gomes sugerisala je da su mnogi glasači u Algarveu možda podržali Chegu jer vlada nije odgovorila na probleme ljudi kao što su poskupljenja i rezovi u opskrbi vodom.