Jelko Kacin
0

"EP u januaru ratifikuje SSP sa Srbijom"

FENA
Jelko Kacin
Jelko Kacin
Izvjestilac Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju Jelko Kacin izjavio je u ponedjeljak da će ta institucija na zasjedanju u januaru ratifikovati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa Srbijom i pozvao sve zemlje članice Evropske unije (EU) da ga pojedinačno što prije ratifikuju.

Kacin je, nakon susreta s ministrom unutarnjih poslova Srbije Ivicom Dačićem, rekao i da je pripremljena rezolucija o Srbiji, koju će EP usvojiti na januarskom zasjedanju i ona je, po njegovim riječima, veoma pozitivna.

Kacin je pohvalio napore MUP-a Srbije na smanjenju broja azilanata koji su odlazili u zemlje EU, rekavši da institucije Unije pozdravljaju zalaganje srpske policije na rješavanju tog problema.

Dačić je istakao da Srbija čini maksimalne napore na eliminisanju probleam lažnih azilanata, dodavši da se posljednjih nedjelja stanje značajno popravilo.

On je rekao i da će do kraja januara biti gotovi svi odgovori na pitanja iz Upitnika koji su u nadležnosti MUP-a i oni će biti proslijeđeni evropskim institucijama.

Dačić je istakao značaj regionalne saradnje balkanskih policija, ocijenivši da to doprinosi stabilnosti čitavog regiona, javio je Tanjug.