Uznemirujuće
0

Engleska: Policija vrši hapšenja nakon napada, prolaznici snimili pucnjavu

Klix.ba
(Foto: EPA)
Ispred palate Westminster u Londonu, u kojoj je smješten Parlament Ujedinjenog Kraljevstva, u srijedu je došlo do napada u kojem je smrtno stradale četiri osobe, uključujući napadača.

Podsjećamo, napadač se prvo u 15:40 sati po našem vremenu zaletio svojim vozilom u pješake na mostu Westminster, a onda je, zaustavivši se pred ulazom u parlament, nožem ubio jednog policajca.

Odmah zatim snage sigurnosti su napadača likvidirale s nekoliko hitaca.

Među ubijenima je troje civila, jedan nenaoružan policajac identificiran kao 48-godišnji Keith Palmer i napadač čiji identitet medijima još uvijek nije poznat. Pored ubijenih, povrijeđeno je više od 40 osoba, a određen broj njih je u teškom stanju.

Među povrijeđenima je pet turista iz Južne Koreje, četiri studenta te žena iz Njemačke koja je u London došla iz Australije. Među povrijeđenima ima državljana Italije, Rumunije i Kine.

Najmanje jedna osoba odbačena je u rijeku Temzu, što se može vidjeti na priloženom videu sigurnosne kamere. Na sreću, osoba je preživjela.

Ono što je do sada poznato jeste da britanske vlasti slučaj tretiraju kao teroristički napad jer smatraju da je napadač, čiji identitet nisu saopćili, bio "inspirisan međunarodnim terorizmom".

Engleski mediji jutros javljaju da je u toku akcija u Birminghamu koja je najvjerovatnije povezana s jučerašnjim napadom. Kako piše Guardian, uhapšeno je više osoba.