Novi ugao
41

Elon Musk smatra da lijek protiv malarije može pomoći u liječenju koronavirusa

Dž. L.
Elon Musk (Foto: EPA-EFE)
Elon Musk (Foto: EPA-EFE)
Dok stručnjaci širom svijeta ulažu sve napore u pronalazak lijeka ili načina liječenja infekcije Covid-19, koju uzrokuje novi koronavirus, direktor Tesle Elon Musk ima novu ideju.

U svom osvrtu na pandemiju Musk je putem Twittera podijelio jedan akademski rad koji sugeriše da tablete klorokina mogu pomoći oboljelima od Covida-19 da se brže oporave. Time se Musk vratio u 2001. godinu kada je obolio od malarije.

"Primio sam tada klorokin preko prsa i obje ruke. Sigurno bih preminuo da nije bilo klorokina. Ne znači da djeluje pri liječenju Covida-19, ali možda bolje išta nego ništa", citirao je Bloomberg Muskov komentar na Twitteu, prenosi International Business Times.

Rad koji je Musk podijelio ustvari je istraživanje pod nazivom "Učinkovito liječenje koronavirusa", objavljeno 13. marta, u kojem se navodi da je klorokin učinkovit antivirusni terapijski tretman protiv Covida-19 te da upotreba lijeka protiv malarije pomaže pacijentima da se brže oporave.

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) pokazao je da klorokin ima jak potencijal da se koristi kao preventivna mjera protiv koronavirusa, sve dok vakcina ne bude dostupna.

"Klorokin može utjecati na virusnu infekciju na više načina i široko se koristi u liječenju ljudskih bolesti kao što su malarija, amoebozoa i autoimune bolesti te HIV infekcija, bez značajnih štetnih nuspojava", navodi se u istraživanju koje je podijelio Musk.

Lijek klorokin dostupan je od 1945. godine i ne samo da je jeftin, već je i globalno dostupan.

Svojom strukturom klorokin ima jedinstvenu sposobnost ulaska u ćelije i prelaska endosomske membrane te sprečavanja zakiseljavanja apsorbiranjem velike količine vodika. Nakon što pređe membranu i uđe u organelu, organela je spriječena da dosegne niži pH. Kada se to desi, klorokin onemogućava hidrolizu potrebnu da se koronavirusi repliciraju.

Prema južnokorejskim i kineskim smjernicama, klorokin je učinkovit tretman za Covid-19. S obzirom na sigurnosti lijeka, može se primjenjivati u cijelom svijetu, objavio je IBT.