Vojska na terenu
11

El Salvador nastavlja rat protiv bandi, predsjednik poručio: Svi dileri bit će uklonjeni

V. K.
Snage sigurnosti El Salvadora mjesecima se bore protiv bandi i dilera (Foto: EPA-EFE)
Snage sigurnosti El Salvadora mjesecima se bore protiv bandi i dilera (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik El Salvadora Nayib Bukele objavio je kako ova država nastavlja rat protiv bandi, a povodom novih aktivnosti blokiran je još jedan dio glavnog grada San Salvadora.
Od dolaska na vlast, predsjednik Nayib Bukele veliku pažnju posvetio je sigurnosti u državi koja je ranije bila poznata po velikoj stopi kriminala i ubistava.

Prije devet mjeseci, Bukele je proglasio vanredno stanje te je krenuo u obračun sa bandama što je podrazumijevalo i niz aktivnosti zbog kojih su negodovale i nevladine organizacije za ljudska prava.

"Snage sigurnosti su maltretirale ranjive zajednice te su kršili njihova prava u ime javne sigurnosti. Kako bi stala na kraj nasilju bandi, vlada mora primijeniti efikasnu sigurnosnu politiku koja poštuje prava građana", rekli su iz organizacije Human Rights Watch.

Ipak, Bukele i vlast nisu mnogo marili za to te su nastavili aktivnosti koje bi trebale rezultirati potpunim istrebljivanjem bandi.

Jedna od posljednjih aktivnosti uključivala je i blokadu dijela glavnog grada pod nazivom Tutunichapa.

"Od jutros je zajednica Tutunichapa potpuno ograđena. Više od 1.000 vojnika i 130 policajaca izvući će kriminalce koji su ostali u zajednici poznatoj po trgovini drogom. Svi teroristi, dileri i članovi bandi bit će uklonjeni iz ove zajednice. Ispravni građani nemaju čega da se plaše i mogu nastaviti da žive normalnim životom", poručio je predsjednik.