Skandal u Egiptu
0

El Baradeijeva kćerka nosila bikini i pila alkohol

Sarajevo-x.com
Bivši predsjednik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) i jedan od najistaknutijih kandidata za mjesto predsjednika Egipta, Mohamed El Baradei, optužio je protivnike da su hakirali Facebook-profil njegove kćerke Laile nakon što su fotografije na kojima ona pije alkohol i nosi bikini izazvale zgražavanje javnosti.

Grupa na Facebooku "El Baradeijeve porodične tajne – kako su samo sramne" navodno je kopirala desetine fotografija sa vjenčanja Laile El Baradei i objavila ih usred ramazana.

Fotografije su izazvale skandal u Egiptu zbog toga što se na svadbi konzumirao alkohol, što je strogo zabranjeno, a povrh svega to se dogodilo za vrijeme ramazana. Dodane su i fotografije na kojima Laila nosi bikini, koje su također okarakterisane kao nepristojne.

El Baradei tvrdi da se namjerno manipulisalo sadržajem na Facebook-profilu njegove kćerke. Laila tako piše da je "veoma liberalna" i "agnostik".

Iako Lailin otac optužuje vladu za promjene na njenom profilu, ne postoje dokazi kojima bi to mogao potkrijepiti. Službenici u Kairu izjavili su da nemaju veze sa ovom aferom. Ipak, El Baradei kaže da njegovi protivnici koriste skandal da bi ugrozili političku reformu u Egiptu koju on zagovara.

"Ova kampanja protiv moje kćerke dokazuje protiv kakvog se režima mi borimo, režima koji koristi najprljavija sredstva da postigne svoje političke ciljeve", rekao je El Baradei za "Reuters".

Ovaj skandal desio se baš u vrijeme kada je vlada oformila novu jedinicu koja je navodno odgovorna za praćenje sigurnosti na internetu, te praćenje internet-aktivnosti opozicionog kandidata, predsjednika Hosnija Mubaraka i njegovog sina Gamala.