Egipat
0

Izborna kampanja Gamala Mubaraka

FENA
Gamal Mubarak
Gamal Mubarak
Politički plakati kojima se sin egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka služi kao sastavnim dijelom kampanje za izbore, zakazane za jesen sljedeće godine, preplavili su Egipat, javila je agencija Associated Press.

Plakatima, koji su oblijepljeni diljem Kaira i ostalih gradova u Egiptu, potencijalnim biračima se poručuje da je Gamal Mubarak "san siromašnih", a lideri kampanje, pored ovog sredstva političkog marketinga, primjenjuju i potpisivanje peticija radi osiguravanja šire podrške.

Tokom posljednje decenije vjerovalo se da je Gamal Mubarak nesumnjivi nasljednik svog oca, koji već 30 godina vodi Egipat, ali je u posljednje vrijeme sve više Egipćana koji se protive takvom nasljeđivanju u jednoj od snažnijih zemalja saveznica Sjedinjenih Američkih Država u arapskom svijetu.

Iako je vladajuća Nacionalna demokratska stranka odbacila bilo kakvu vezu s izbornom kampanjom mlađeg Mubaraka, 46-godišnjeg investicijskog bankara koji se politički aktivirao, izvor iz vladajuće stranke rekao je agenciji AP da plakati predstavljaju "probni balon za mjerenje Gamalove popularnosti na ulicama".

U posljednje vrijeme sve se više postavlja pitanje nasljednika Hosnija Mubaraka (82), koji je ove godine morao na kiruršku operaciju u Njemačku. Stariji Mubarak nije potvrdio, ali ni demantirao da će se kandidirati na izborima za svoj šesti po redu mandat na mjestu predsjednika Egipta.

On do sada nije postavljao potpredsjednika i teško je u ovom trenutku reći koja politička figura bi imala harizmu zasjeniti dugogodišnjeg šefa države. Veoma je vjerojatno da će izbor ovisiti od odluke samog Mubaraka, visokih partijskih dužnosnika, kao i vojnih i sigurnosnih krugova, ocjenjuje američka agencija.