Svijet
0

Ekvador: Starac pronađen živ ispod ruševina 13 dana nakon zemljotresa

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Spasilačke službe u Ekvadoru spasile su ispod ruševina 72-godišnjeg muškarca gotovo dvije sedmice nakon razornog zemljotresa koji je pogodio tu južnoameričku državu.

Venezuelanski spasilački tim locirao je Manuela Vasqueza, zarobljenog ispod ruševina još od zemljotresa jačine 7,8 stepeni po Richterovoj skali u kojem je stradalo 660 osoba, saopćila je Ambasada Venezuele u Quitu.

Spasioci su Vasqueza pronašli u petak nakon što su čuli "zvukove u djelimično urušenoj zgradi u Munabi pokrajini dok su vršili inspekciju u vezi strukturnih problema", navodi se u saopćenju Ambasade.

Preživjeli muškarac je primljen u bolnicu u dezorijentisanom i dehidriranom stanju, a ljekari su ustanovili da ima problema sa bubrezima i da je izgubio nekoliko nožnih prstiju, prenose lokalni mediji.

Zemljotres od 16. aprila, najjači koji je pogodio Ekvador u posljednjih nekoliko decenija, uzrokovao je rušenje zgrada i oštećenje puteva i druge infrastrukture u turističkim mjestima duž ekvadorske obale.

Stotine spasilačkih timova, doktora, medicinskih sestara, vatrogasaca i ostalo pomoćno osoblje iz mnogih zemalja poslano je u Ekvador kako bi pomogli u akcijama spašavanja unesrećenih stanovnika nakon velikog zemljotresa.

Predsjednik Ekvadora Rafael Correa najavio je uvođenje niza drastičnih ekonomskih mjera, koje imaju za cilj saniranje štete od zemljotresa, procijenjena na čak tri milijarde dolara.