Podmetnuli požar
65

Ekstremna ljevica izvršila sabotažu nadomak Berlina, kompanija Tesla ostala bez struje

V. K.
(Foto: EPA-EFE)
U jutarnjim satima na području u blizini fabrike automobila Tesla kod Berlina izbio je požar za koji je odgovornost preuzela ljevičarska ekstremistička organizacija u Njemačkoj.

Naime, zbog požara došlo je i do nestanka struje kako u fabrici tako i u okolnim dijelovima, a svi radnici fabrike su evakuisani te je zbog toga i proizvodnja privremeno obustavljena.

Nedugo nakon toga ljevičarska organizacija "Vulkan grupa" preuzela je odgovornost za podmetanje požara te su poručili kako su zapalili stub za struju.

"Danas smo sabotirali Teslu. Obavezali smo se na napad na napajanje u znak protesta protiv američkog proizvođača automobila", navodi se u saopćenju grupe.

Povodom napada oglasili su se i predstavnici lokalnih i saveznih vlasti te su poručili kako se ovakvi incidenti ne mogu tolerisati.

"Ako se izvještaji iz prve istrage potvrde, to će značiti da je izvršen perfidan napad na našu elektroenergetsku infrastrukturu. To će imati posljedice. Na ovakav čin sabotaže država će djelovati najžešće što može", rekao je ministar unutrašnjih poslova regije Michal Stübgen.

Premijer regije Brandenburg Dietmar Woidke također je osudio napad.

"Napadi na našu kritičnu infrastrukturu predstavljaju oblik terorizma. Ako se potvrde sumnje, istragu će morati preuzeti savezni državni tužilac", poručio je premijer.

Vulkan grupa već je ranije bila osumnjičena za slične incidente 2021. godine, a tada su optužili kompaniju Tesla da nije zelena, ekološka kao ni društveno odgovorna.