Svijet
17

Ekstremisti oteli Pakistanca i prijetili mu smrću zbog predugih brkova

Klix.ba
Malik Amir Mohammad Khan Afridi (Foto: AFP)
Malik Amir Mohammad Khan Afridi (Foto: AFP)
Pakistanac Malik Amir Mohammad Khan Afridi dobija redovne prijetnje smrću, a počeo je i da se krije zbog svojih brkova dugih 76 centimetara.

Islamski ekstremisti su toliko bijesni zbog Afridijevih brkova da su ga čak i kidnapovali i držali mjesec dana u pećini, sve dok ih nije obrijao.

Uprkos problemu sa militantima, Afridi je opet pustio svoj simbol muškosti i prosperiteta. Ovaj biznismen iz Peshawara i otac desetoro djece zakleo se kako se više nikada neće povinovati zahtjevima nasilnika.

"Ne pušim, ne drogiram se i ne pijem. Ovo je jedini izbor u mom životu. Odrekao bih se i hrane, ali ne i brkova. To je moj život. Ne dio života, već život. Ljudi me zbog toga poštuju i to je moj identitet", kaže Afridi.

Brkovi su njegova strast od kako ih je pustio u svojoj 22. godini. Danas provodi 30 minuta dnevno uređujući ih. Troškovi kokosovog ulja i sapuna za brkove dođu i do 150 dolara. Uprkos troškovima, prijetnjama smrću, stalnom strahu od napada i duge udaljenosti od porodice, Afridi tvrdi da brkovi vrijede svih problema.

"Osjećam se sretnim. Navikao sam se na privlačenje pažnje brkovima i sviđa mi se", rekao je Afridi.

Međutim, Afridi je tako privukao i pažnju militantne grupe Lashkar-e-Islam, koja kontrolira pakistansku oblast Kyber, u blizini afganistanske granice. Grupa je pokušala nasilno da sprovede strogo pravilo da svi brkovi i brade moraju biti obrijani ili kratko podšišani.

Kada je Afridi odbio da plati reket grupi, oni su ga zarobili i držali u pećini sve dok se nije obrijao. Čim je izašao na slobodu, Afridi je pustio brkove. Mislio je da je relativno siguran u Peshawaru, ali je prošle godine opet poćeo primati prijetnje smrću. Sada je prisiljen da napusti svoju porodicu i odseli u sigurnije krajeve na jugu zemlje. Nada se da će brkovi biti šansa za njega i njegovu porodicu da izbjegnu progon.

"Želim da živim, zbog toga želim da napustim Pakistan. Moj prvi izbor je neka islamska zemlja poput Dubaija, ali bih otišao i u zemlje poput SAD-a, Kanade ili Velike Britanije"“, kaže Afridi.