Gaza
0

Ekstremisti će zaustaviti napade na Izrael da izbjegnu ofanzivu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Čelnici nekoliko palestinskih ekstremističkih organizacija kazali su vođama Hamasa, koji vlada pojasom Gaze, da će obustaviti raketiranje Izraela kako bi spriječili novu izraelsku ofenzivu.

To je odgovor na upozorenja susjednog Egipta da bi Izrael zbog pojačanih raketnih napada u posljednjih nekoliko sedmica mogao pokrenuti vojnu operaciju, sličnu trosedmičnoj ofanzivi započetoj krajem decembra 2008. godine, prenosi Reuters izjave dvaju dužnosnika koju su prisustvovali sastanku.

"Frakcije su se složile da se ponovo pridržavaju nacionalnog razumijevanja o zaustavljanju raketne vatre, rekao je u srijedu jedan dužnosnik, precizirajući da će se to desiti ako Izrael zaustavi zračne u druge udare.

Hamas je u nedjelju saopćio da je kontaktirao druge frakcije kako bi apelirao na njih da se pridržavaju dogovora postignutog prije dvije godine o obustavi raketne i minobacačke vatre.

Palestinski ekstremisti pojačali su napade duž granice pojasa Gaze, što je izazvalo izraelsku odmazdu u kojoj je u decembru ubijeno 13 Palestinaca, uglavnom, naoružanih.

Od početka ove godine u Izrael je palo najmanje 20 raketa i mina, saopćila je vojska.

Izraelu je poznato da su za te napade odgovorne manje palestinske organizacije, ali ipak krivi Hamas za narušavanje zatišja, jer smatra da ne čini dovoljno da zaustavi druge ekstremiste, koji se svete za izraelske udare na Gazu i upade na Zapadnu obalu.