Svijet
24

Eksplozije odjekuju istočnom Ukrajinom, oboren ukrajinski helikopter

Klix.ba/FENA
Aerodrom Kramatorsk u istočnoj Ukrajini prekriven je dimom, pokazuju to vido snimci objavljeni na internetu. Prema izvještajima lokalnih medija, u blizini aerodroma su se čule snažne eksplozije.

Prema prvim informacijama na Kramatorsk.info, odjeknulo je nekoliko eksplozija oko 11 sati po lokalnom vremenu, a nakon toga vidljeva je vatra koja se rasplamsala te oblaci dima iznad tog područja.

Prema izvještajima na terenu je došlo do sukoba između separatističkih grupa i vojske Ukrajine. Ukrajinski vojni helikopter pogođen je danas raketom i eksplodirao je na tlu na aerodromu.

"Prema preliminarnoj procjeni, eksplozija je rezultat vatre iz raketnog bacača", navodi se u saopštenju i dodaje da nema žrtava.

Visoki bezbjednosni zvaničnik ranije je rekao da je rezervoar helikoptera pogođen hicem iz snajpera, te da je letjelica potom eksplodirala.

Iznad aerodorma se podigao gust dim, a ukrajinski vojnici su blokirali pristup ovoj lokaciji. Lokalni mještani kažu da su čuli pucnjavu i tri detonacije.

Također, u Odesi je ranjeno sedmero ljudi koji su zadobili povrede kada je eksplodirala bomba na kontrolnom puktu u gradu. Navodno je bomba bačena iz automobila u pokretu.

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk je u petak optužio Rusiju da želi pokrenuti "treći svjetski rat" podržavaući separatističku pobunu na istoku Ukrajine, pozivajući međunarodnu zajednicu da "se ujedini protiv ruske agresije".

"Pokušaji agresije ruske vojske na teritorij Ukrajine će odvesti u sukob na teritoriju Evrope. Svijet nije zaboravio Drugi svjetski rat, a Rusija želi pokrenuti treći svjetski rat. Podrška Rusije teroristima u Ukrajini predstavlja međunarodni zločin, i mi pozivamo međunarodnu zajednicu da se ujedini protiv ruske agresije" - izjavio je Arsenij na vijeću ministara.