Svijet
6

Eksperti UN-a: Zaustaviti genocid nad jezidima

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Stručnjaci Ujedinjenih nacija za ljudska prava pozvali su u utorak u jednoj poruci međunarodnu zajednicu na hitnu akciju kako bi spriječila džihadiste da izvrše "potencijalni genocid" nad zajednicom iračkih jezida.

"Treba hitno poduzeti sve moguće mjere kako bi se spriječio potencijalni genocid u narednim danima i satima", navodi se u saopćenju Rute Izsak, stručnjakinje UN-a za pitanja manjina, izdatom u Ženevi.

Deseci hiljada pripadnika jezidske manjine izbjegli su u planine Sindžara pred napredovanjem džihadista iz pokreta Islamska država.

Oko 35.000 ljudi pobjeglo je iz regije Sindžar i sklonilo se u posljednja 72 sata u pokrajini Dohuk, u autonomnoj regiji Irački Kurdistan, prešavši preko Sirije, objavio je u utorak UNHCR. Stigli su iscrpljeni i dehidrirani.

"Procjenjuje se da ih je od 20.000 do 30.000 ostalo u planinama Sindžara bez hrane, vode i zaklona", precizirao je glasnogovornik UNHCR-a Adrian Edwards.

Gradonačelnik grada Zakhoa, koji se nalazi u blizini turske granice, prihvatio je više od 100.000 iračkih raseljenika, uglavnom iz Sindžara i Zumara, koje su pobunjenici iz islamskog džihada protjerali prošle sedmice.

Pokrajina Dohuk je primila više od 400.000 raseljenih iz nekoliko iračkih manjina a Irački Kurdistan 700.000 raseljenih, precizirao je UNHCR.

UNHCR im dijeli pomoć i planira izgraditi tri dodatna kampa.

Između 10.000 i 15.000 jezida koj su pobjegli iz Sindžara našlo je utočište na sjeveroistoku Sirije, blizu Qamishlija.