Svijet
19

Stravično: Ekstremisti Islamske države ubili 500 jezidija, uključujući žene i djecu

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Ekstremisti iz radikalne grupe Islamska država ubili su najmanje 500 osoba, uključujući žene i djecu, saopćili su irački zvaničnici. Neke žrtve su žive zakopali.

Ubistva, koja je za Reuters potvrdio irački ministar za ljudska prava Muhamed Šija el-Sudani, samo su još jedna tačka na dugoj listi zločina počinjenih od ove radikalne grupe u Iraku i susjednoj Siriji, gdje želi uspostaviti halifat.

"Jezidiji, koji su pobjegli iz (svog rodnog grada) Sindžara, dali su nam neosporne dokaze... Dali su nam fotografije na kojima se vidi da pripadnici Islamske države nedvojbeno izvršavaju pogubljenja najmanje 500 Jezidija nakon zauzimanja Sindžara", rekao je Sudani.

"Neke žrtve, među kojima su žene i djeca, žive su zakopaneu raštrkanim masovnim grobnicama u i oko Sindžara", dodao je on. Oko 300 žena su uzeli za robinje.

Jezidiji su jedna od mnogih iračkih manjina koju progoni Islamska država čiji su pripadnici poklonici ekstremističke grane sunitskog islama.

Pobunjenici nude ljudima, koji žive na teritorijama pod njihovom kontrolom, da se 'preobrate' na njihovu vjeru ili umru.

Najmanje 300 jezidijskih porodica u selima Kodža, Hatimija i Kabošija, koje su okružili islamisti, prisiljeni su da promijene vjeru, kazali su svjedoci u subotu.

Prijetnja u vidu militantske ofanzive prislila je oko 130.000 Iračana, od kojih su mnogi Jezidiji, da bježe iz svojih rodnih mjesta.

Oni traže utočišta u iračkom Kurdistanu gdje se kurdske paravojne snage sedmicama bore protiv iračkog Kurdistana.

Prema izvještajima UN-a, najmanje 40.000 Jezidija smjesilo se na nekoliko lokacija na planini Sindžar na sjeveru Iraka gdje su hrana i voda teško dostupne.

Oni se oslanjaju na humanitarnu pomoć koje im dostavljaju inostrane zračne snage.