Svijet
110

Eksperti tvrde: NATO se mora pripremiti za invaziju Rusije na Poljsku, to može biti preko noći

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Rusija bi mogla izvršiti invaziju na Poljsku preko noći i Amerika mora učiniti više da ojača odbranu NATO-a u tom području i pošalje više oružja u regiji kako bi spriječili Rusiju, navodi se u dokumentu od 25 stranica koju su uradili eksperti Atlantskog vijeća.

"Iako Moskva nema namjera da sada izazove NATO direktno, to bi se neočekivano moglo promijeniti preko noći i može biti implementirano velikom brzinom prateći unaprijed pripremljene planove. A za to imaju velike mogućnosti", navodi se u dokumentu.

Eksperti dalje kažu kako se vrijeme ruske invazije ne može predvidjeti ali da se može dogoditi kao rezultat toga što je NATO ometen drugim krizama ili kao reakcija na pogrešno shvatanje aktivnosti NATO-a.

"Rusija rijetko maskira svoje iskrene namjere, naprotiv. Često su otvoreno govorili o tome, ali Zapad je izabrao da ne vjeruje izjavama ruskih zvaničnika i odbija pomisao da bi to Rusi izveli", stoji u izvještaju.

Atlantsko vijeće tvrdi da bi NATO imao spor odgovor na invaziju, a da bi Rusija iskoristila nuklearno oružje kao sredstvo odvraćanja s ciljem sprečavanja nastanka rata širih razmjera.

"Snage NATO-a u Poljskoj nisu potrebne za pobjedu u ratu, ali moraju biti sposobne da se bore uz domaće nacionalne snage kako bi 'kupili' više vremena za pojačanje NATO-a . Trenutna prisutnost NATO-a u regiji nije dovoljno velika da bi se to postiglo", utvrđeno je.

Ruska aneksija Krima 2014. godine i podržavanje etničkih ruskih pobunjenika u istočnom dijelu Ukrajine učinilo je Poljsku, Litvaniju, Latviju i Estoniju nervoznijima u vezi svoje sigurnosti. Kada su upitali ministra odbrane Litvanije Juozasa Olekasa da li postoji mogućnost da ih Rusija napadne on je odgovorio: "Ne možemo to isključiti... Mogli bi vježbati na granicama i vježbu pretvoriti u invaziju za nekoliko sati".

Poljska se tradicionalno plaši ruske invazije koja je krvavo stekla samostalnost. Prvo je bila dio Ruskog carstva da bi potom bila podijeljena između snaga Njemačke i Sovjetske unije. Ponovo je Rusija upravljala Poljskom nakon što su Staljin i Hitler 1939. godine potpisali pakt i to je trajalo decenijama do pada SSSR-a.

Poljska se pridružila NATO-u 1999. godine što je razočaralo Rusiju i natjeralo je da pojača svoju odbranu.

I dok NATO radi na formiranju trupa za baltičko područje, Rusija je postavila tri nove divizije na svoje granice u blizini.