Ubio se ili je ubijen?
0

Ekshumacija tijela Salvadora Allendea u maju

SRNA
Salvador Allende
Salvador Allende
Posmrtni ostaci bivšeg čileanskog lidera Salvadora Allendea bit će ekshumirani u sklopu istrage o kršenjima ljudskih prava u toj zemlji, javlja BBC.

Istražitelji će pokušati da utvrde da li se Allende ubio ili su ga ubili vojnici tokom krvavog vojnog puča 1973. godine kada je na vlast došao Augusto Pinochet.

Tijelo Allendea pronađeno je u predsjedničkoj palati u Santiago de Chileu nakon napada kopnenih i avio snaga.

Prema odluci suda, ekshumacija će biti izvršena u drugoj polovini maja.

Hiljade ljudi  je ubijeno i brutalno mučeno, a mnogi su nestali, u vrijeme režima Augusta Pinocheta, koji je trajao do 1990. godine, a slučaj Allende jedan je od 726 slučajeva kršenja ljudskih prava o kojima je otvorena istraga.

Prema zvaničnom obdukcionom nalazu, Allende se ubio puškom koju mu je dao prijatelj kubanski lider Fidel Castro.

Allendeov ljekar je prihvatio taj zaključak, kao i porodica, međutim njegove pristalice vjeruju da su ga ubili vojnici.
Početkom sedmice, ćerka bivšeg čileanskog predsjednika Isabel Allende potvrdila je da je porodica tražila ekshumaciju tijela.

"Mi smo tražili ekshumaciju i obdukciju. Smatramo da će to biti najrigorozniji i najsigurniji dokaz koji će razjasniti okolnosti njegove smrti što je, po našem mišljenju, veoma važno", rekla je Allende, koja je senator u čileanskom parlamentu.

Allende, koji je imao 65 godina, nađen je mrtav u predsjedničkoj palati La Moneda 11. septembra 1973. godine, koja je bila na udaru avio i kopnenih snaga Čilea.

Analitičari kažu da će istraga uzburkati emocije u Čileu, gdje Allende još uvijek izaziva različite stavove.

Za neke Čileance on je bio neumorni marksista koji je želio da Čile pretvori u Kubu, a za druge on je bio demokratski socijalista čija je smrt najbolji pokazatelj zločina koje su počinili Pinochetovi vojnici.

Alende je došao na vlast 1970. godine kao prvi demokratski izabran marksistički predsjednik.
On je težio da Čile krene putem socijalizma sa nacionalizacijom industrije i farmi.

Međutim, njegova radikalna politika podijelila je Čile i razbjesnila SAD, koje su podržale vojni puč protiv njega.

Nakon puča, na vlast dolazi Pinochet koji će tu ostati narednih 17 godina. Tokom njegove vladavine od ruku vojnika ubijeno je više od 3.000 političkih protivnika, dok su hiljade drugih zatvorene i mučene.

Pinochet je umro od srčanog udara 2006. godine u 91. godini, dok se protiv njega vodila istraga za korupciju, mučenja i ubistva.