Istraga o smrti predsjednika Čilea
0

Ekshumacija tijela Salvadora Allendea počinje danas

Sarajevo-x.com
Salvador Allende
Salvador Allende
Ekshumacija posmrtnih ostataka bivšeg predsjednika Čilea Salvadora Allendea će početi u ponedjeljak ujutro oko 11 sati po lokalnom vremenu, uz blagoslov porodice, piše BBC. Naime, forenzičari će pokušati razjasniti okolnosti pod kojima je Allende umro.

Forenzičke analize bi trebale utvrditi da li je bivši predsjednik Čilea umro prirodnom smrću ili je ubijen. Službena verzija kaže kako je Allende pucao sam u sebe, istražitelji će pokušati utvrditi da li se je to bilo tako ili su ga ubili vojnici tokom vojnog puča 1973. godine kada je na vlast došao Augusto Pinochet.

Njegovo tijelo je pronađeno u predsjedničkoj palati u Santiago de Chileu nakon napada kopnenih i avio snaga, ali okolnosti pod kojima je umro nikada nisu istražene. Nakon vojnog puča uslijedila je 17-godišnja vladavina diktatora Pinocheta.

Prema zvaničnom obdukcionom nalazu, Allende se ubio puškom koju mu je dao njegov prijatelj Fidel Castro, a takav zaključak je tada prihvatio i njegov ljekar i porodica. Međutim, sada je i porodica tražila ekshumaciju.

U to vrijeme više od 3.000 Pinochetovih protivnika je ubijeno ili su "nestali", a više hiljada njih je zatvoreno i mučeno. Slučaj bivšeg čileanskog predsjednika Allendea je jedan od 726 u kojima se vodi istraga vezana za kršenje ljudskih prava.

No, i u samom Čileu Salvador Allende je za neke bio bezobzirni marksista koji je od te zemlje htio napraviti drugu Kubu, dok je prema drugima pak bio socijaldemokrata.