|

Ekipe koje čiste Mount Everest pronašle tone smeća i ljudske leševe

Ekipe koje čiste Mount Everest pronašle tone smeća i ljudske leševe
19
Klix.ba
3.5.2019. u 08:42
28
komentara
19

dijeljenja
1/10
2/10
3/10
4/10
5/10
6/10
7/10
8/10
9/10
10/10
Desetljeća penjanja na najviši vrh na svijetu su Mount Everest pretvorile u smetljište na kojem su iza ljudi ostale tone smeća, a ekipe koje ga čiste su pronašle ljudski otpad pa čak i ljudske leševe, javlja AFP, prenosi CNN.
Posvećeni i dobro pripremljeni tim volontera pokušava riješiti problem zagađenja Mount Everesta te izvodi jednu od najambicioznijih misija čišćenja. Rezultati su već vidljivi jer je u prve dvije sedmice čišćenja prikupljeno tri tone smeća.

Misiju čišćenja obavlja tim koji čini 14 volontera, a cilj im je ukloniti 10 tona smeća za 45 dana. Oni prikupljaju konzerve, flaše, plastiku i odbačenu opremu za penjanje. Pomaže im vojni helikopter koji transportuje smeće, a tim se priprema za penjanje na veće visine kako bi se čišćenje nastavilo.

Dosad su pronađena i četiri ljudska tijela na planini visokoj 8.848 metara.

Nepalska vlada i lokalne zajednice se dugo bore s problemom smeća na Mount Everestu jer penjači iz cijelog svijeta dolaze kako bi pokušali stići do samog vrha. Redovno čišćenje se obavlja od 2011. godine, ali povećanje broja posjetitelja ima ogroman utjecaj na osjetljiv okoliš planine. Vlada je 2014. godine uvela depozit za penjače koji im se vraća ukoliko se s planine vrate s osam kilograma smeća.

Kina je sa svoje strane zabranila pristup nepenjačima kako bi se smanjila količina otpada.

Volonterima čišćenje otežavaju klimatske promjene koje utječu na brže topljenje snijega, a posljedica toga je otkrivanje sve većeg broja ljudskih leševa.

Od 1922. godine je na Mount Everestu stradalo više od 200 planinara. Većina tijela je vjerovatno zatrpano ispod glečera ili snijega.
Prijavi grešku


Komentari (28)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...