Svijet
0

Egipćani protestovali u Sarajevu: Očekujemo da bh. vlasti podrže naš narod

Piše: A. U.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Na Trgu djece Sarajeva Egipatska dijaspora u BiH organizovala je protest podrške svrgnutom predsjedniku te zemlje Muhamedu Mursiju.

Protestu su se odazvali Egipćani svih uzrasta te njihovi prijatelji iz BiH. Na Trgu djece Sarajeva okačili su veliku egipatsku zastavu ispred koje je stotinjak osoba formiralo krug te glasno skandiralo, mašući Mursijevim slikama, transparentima te egipatskim i bh. zastavama.

Izdvajali su se povici "Mursi, Mursi, gore, gore! Vojni udar, dole, dole!", "Allahu ekber" i "Volimo Mursija".

"Mi smo tu da bodrimo predsjednika Muhameda Mursija, on će biti naš predsjednik do svog posljednjeg mandata. Ovo što je napravila vojska nije nimalo pravedno. Izvršili su vojni udar i zatvorili Mursija. On nikada nije učinio ništa loše za narod", izjavio je za Klix.ba Alaa Din el Abdel Ala, predsjednik Udruženja Egipćana u Bosni i Hercegovini.

"Ovdje smo da ukažemo svim ljudima da je ono što se desilo u Egiptu protiv volje naroda i da je sav narod u Egiptu protiv toga. Ovo je klasični vojni udar na državu. Mi danas pozivamo sve ljude koji vole demokratiju i žele da budu slobodni da dođu da se druže s nama i da se zajedno borimo protiv vojnog režima u Egiptu i svih vojnih režima u svijetu. Očekujemo od medija i bh. vlasti da podrže egipatski narod. Podržite nas da se naš glas čuje u svijetu", rekao je Muhammed Mahmoud, tuzlanski ljekar i specijalista opće hirurgije, koji u BiH živi već 17 godina. u Tuzli, Muhammed Mahmoud, koji živi i radi u Bosni i Hercegovini 17 godina.

Demonstranti su u 14 sati, skandirajući, krenili ka Vječnoj vatri, gdje su zastali i poručili kako svi narodi koji vole slobodu treba da pruže podršku protiv diktature. Nakon toga su se vratili na Trg djece Sarajeva, gdje su poručili kako ustav, koji je donesen prije šest mjeseci, odražava volju egipatskog naroda, a Mubarakovi ljudi ga sada ruše.

"Mursi je jedini legitimni predsjednik Egipta, a povratak na Mubarakov režim u punom sastavu vraća patnju egipatskom narodu. Okupit ćemo se opet da proslavimo Mursijev povratak", poručili su demonstranti na kraju protesta, a zatim se mirno razišli.