BiH
27

Egipatska dijaspora u BiH najavila proteste podrške Mursiju

Klix.ba
Muhamed Mursi
Muhamed Mursi
Egipatska dijaspora u BiH sutra će u 13.30 sati ispred BBI centra organizirati protest podrške svrgnutom predsjedniku te zemlje Muhamedu Mursiju.

"Egipatska dijaspora u BiH osuđuje brutalni atak na tek rođenu egipatsku demokratiju i njenog prvog predsjenika Muhameda Mursija, koji nas još uvijek prdstavlja kao jedini legitimni predsjednik u našoj domovini Egiptu.

Isto tako ne priznajemo novu vlast, i smatramo da je silom preuzela egipatske dvore, i poništila volju egipatskog naroda koji je birao Muhameda Mursija za predsjednika Egipta, na predsjeničkim izborima 2012. godine.

Isto tako iskazujemo nezadovoljstvo prema činu suspendiranja Ustava, koji je narod usvoijo samo prije šest mjeseci sa 64 posto.

Egipatska dijaspora u BiH oštro osuđuje nezakonito hapšenje pristalica svrnutog predsjednika Mursija i ubijanje mirnih demonstranata i zatvaranje televizijskih kanala koji su bili podrška egipatskoj demokratiji. Uz veliko razočarenje posmatramo povratak Mubarekovog režima u punom sastavu i nastavljanje patnje egipatskog naroda", navodi se u saopćenju egipatske dijaspore u BiH.