Šoja, ambasador u Egiptu
0

"Egipćani nemaju dovoljno hljeba"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U Kairu se zaista osjeća želja da se živi bolje. Ovim ljudima ovdje nije demokratija prva na pameti, već, iskreno, želja za više hljeba i boljim životom, pojasnio je za Fenu trenutnu situaciju u Egiptu ambasador BiH u Egiptu Slobodan Šoja.

Šoja je istakao da se riječi 'demokratija' i 'sloboda' u kontekstu Egipta previše upotrebljavaju, jer su ljudi u Egiptu imali i imaju slobodu.

"Niko ne može reći da Egipćani nisu imali slobodu, ali nemaju dovoljno hljeba. Njima je najvažnije da žive bolje. Dogodio se jedan veliki procjep između jedne i druge klase (srednja klasa ovdje gotovo da ne postoji), i to objašnjava kako Egipćani žive u siromaštvu iako godišnje, od turizma, zarade oko 15 milijardi dolara", pojasnio je Šoja.

Broj siromašnih je, uz visoku stopu nataliteta, iz godine u godinu sve veći.

"Strah me da će ova revolucija iznjedriti ogromne posljedice za Egipat. Sve što se dešava dešava se naglo i iz nezadovoljstva, a istorija potvrđuje da su takvi scenariji opasni", kazao je Šoja.

Kada su u pitanju mjesta na letovima Turkish Airlinesa koje je Ministarstvo vanjskih poslova BiH obezbijedilo za bh. državljane, Šoja je istakao da je u vrlo nezgodnoj situaciji.

"Imam dvije opcije: ili da našim građanima javim dva sata prije leta da imaju mjesto ili da im dam broj telefona u Turskoj putem kojih trebaju kupiti kartu. Morate razumjeti da je u ovakvim okolnostima nemoguće doći do aerodroma za dva sata. Nekada je potrebno i sedam sati za to jer je u Egiptu na snazi policijski sat, a i na ulicama je haos", objasnio je ambasador Šoja.

Šoja poručuje da bi, u ovim trenucima, najbolje bilo razmisliti o ideji da BiH u saradnji s Hrvatskom i Srbijom, ako ove zemlje još uvijek imaju svojih građana u Egiptu, organizira čarter-let.

"U tom slučaju naše tri ambasade bi napravile zajednički spisak građana ove tri zemlje koji žele napustiti Egipat", kazao je Šoja.

U ovom trenutku, po raspoloživim informacijama, oko 40 bh. građana koji žive u Egiptu spremni su napustiti ovu zemlju.

Ambasador Šoja se za sada, kako je rekao, ne osjeća životno ugroženim i nema namjeru napustiti Egipat.