Čeka se odgovor iz MVP-a
0

Ambasada u Kairu traži evakuaciju državljana BiH

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Ambasador BiH u Egiptu Slobodan Šoja potvrdio je da su svi građani BiH, koji se nalaze u Egiptu dobro i bezbijedno, ali da je, nakon svakodnevnih kontakata sa njima, odlučeno da Ministarstvu vanjskih poslova (MVP) BiH proslijede prijedlog za evakuaciju.

"Svi građani BiH koji su u Egiptu su dobro i bezbjedni su, ali su u velikom strahu i izrazili su želju da se vrate u BiH. S obzirom na zahtjev naših građana, uputili smo dopis MVP-u i postupićemo u skladu sa njihovim odgovorom", rekao je Šoja za sutrašnje izdanje "Nezavisnih novina".

On je naglasio da postoji više mogućnosti za evakuaciju, te da bez obzira na ulične nerede i sve češće nasilje ne bi trebalo da bude problema da građani BiH budu evakuisani.

"Možemo vidjeti sa zamljama iz okruženja da organizujemo zajedničku evakuaciju, a moguće je to učiniti i u saradnji sa turskom ambasadom u Kairu, posebno što postoje letovi iz Istanbula do Sarajeva. Koji će to način biti, znat ćemo kada dobijemo odgovore iz MVP-a", objasnio je Šoja.

On je dodao da je na sigurnom i 25 studenata iz BiH koji se nalaze u Egiptu, te još dvoje državljana BiH koji borave sa njima.

"Ovdje ima i oko 40 građana iz BiH koji tu rade ili su u braku sa Egipćanima, ali su se i oni obratili Ambasadi BiH sa zahtjevom za evakuaciju. Ukratko rečeno, u Kairu vlada neizvjesnost i haos, jer su grupe pljačkaša po ulicama. Recimo, zgrada u kojoj se nalazi ambasada BiH ima 18 spratova, a mi smo na 11. Stanari te zgrade hodaju sa motkama okolo i brane da ko ne upadne u njihove stanove", prenio je Šoja dio svakodnevice u Kairu ovih dana.

Prema njegovim riječima, mnogo je maloljetnika koji "prave red po ulicama", a na meti su bile prodavnice iz kojih je iznošena roba, ali i muzeji u kojima su neprocjenjive kulturne vrijednosti ove afričke zemlje. "Vojska koliko-toliko održava red. MVP Egipta, ali i ostale institucije rade. Možemo kontaktirati s njima i osoblje Ambasade BiH to i čini. U kontaktu smo i sa ambasadama drugih zemlja i do sada nije bilo napada na diplomatska predstavništva", naglasio je Šoja.
On je naveo da su zbog pljački i nasilja rijetke prodavnice koje rade, pa su već na pomolu nestašice hrane, benzina i ostale robe, a velike su kolone automobila ispred aerodroma i autobuskih stanica, pa se saobraćaj odvija otežano.

Iz MVP-a je danas preporučeno državljanima BiH, koji se po bilo kojem osnovu nalaze u Egiptu, da se odmah vrate ili da budu u kontaktu sa Ambasadom BiH u Kairu. Onima koji su namjeravali da putuju u Egipat iz MVP-a preporučuju da to do daljeg ne čine.

Iz MVP-a su naveli da su u stalnom kontaktu sa Ambasadom BiH u Egiptu, ali osim preporuke o povratku nema detalja u vezi sa evakuacijom. Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj o evakuaciji neće moći odlučiti, jer boravi u posjeti Australiji i Novom Zelandu do 10. februara.

Desetine hiljada ljudi u Egiptu učestvuju u protestima zahtijevajući ostavku predsjednika Hosnija Mubaraka, koji je posjetio Operacionalni centar egipatske armije da bi provjerio kako se kontroliše bezbjednosti u zemlji.

U sukobima demonstranata, policije i vojske poginulo je najmanje 150 ljudi, a među njima i radnik Ambasade Azerbejdžana. Prema posljednjim podacima, više od 4.000 je povrijeđeno, a bilo je najmanje 60 silovanja u antivladinim protestima koji šesti dan potresaju Egipat.