U sjeni rata u Gazi
1

Egipćani izlaze na predsjedničke izbore: El-Sisi nema ozbiljnijih protivnika

L. S.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Otvorena su biračka mjesta za Egipćane da glasaju na predsjedničkim izborima u sjeni rata u susjednoj Gazi i bez sumnje da će sadašnji predsjednik Abdel Fattah el Sisi osigurati treći mandat.

Pravo glasa ima otprilike 67 miliona ljudi, a sve će oči biti uprte u izlaznost nakon što su uzastopni prethodni izbori prikupili nizak procenat učešća.

U anketama nije bilo ozbiljnog protivljenja Sisiju. Ostala tri kandidata su relativno nepoznati javnosti, među kojima Farid Zahran, lider lijevo orijentirane Egipatske socijaldemokratske partije, Abdel-Sanad Yamama, iz Wafda, stoljetne, ali relativno marginalne stranke i Hazem Omar, iz Republikanske narodne partije.

Abdel Fattah Saeed Hussein Khalil el-Sisi (Foto: EPA-EFE)
Abdel Fattah Saeed Hussein Khalil el-Sisi (Foto: EPA-EFE)

El-Sisijev najbliži rival, ljevičar Ahmed el-Tantawy povukao je svoju kandidaturu u oktobru navodeći kampanju zastrašivanja, uključujući prisluškivanje njegovog telefona.

Egipatska nacionalna izborna vlast opisala je sve njegove optužbe kao neosnovane. U međuvremenu, čini se da egipatski predsjednik ima nepokolebljivu podršku vojske i nema jasnog protivnika.

Sisi je došao na vlast 2013. godine nakon što je predvodio svrgavanje izabranog predsjednika Mohameda Morsija nakon masovnih protesta.

Na izborima 2014. i 2018. godine odnio je ubedljive pobjede sa više od 96 posto glasova, prema zvaničnim rezultatima.

Kasnije je produžio predsjednički mandat sa četiri na šest godina i izmijenio ustav kako bi povećao ograničenje uzastopnih mandata sa dva na tri.

Zvanični rezultati će biti objavljeni 18. decembra.