|

Egipćani i dalje na ulicama, jedna osoba poginula

Egipćani i dalje na ulicama, jedna osoba poginula
0
S
SRNA
23.11.2011. u 08:11
6
komentara
0

dijeljenja
1/11 Foto: Reuters
2/11 Foto: Reuters
3/11 Foto: Reuters
4/11 Foto: Reuters
5/11 Foto: Reuters
6/11 Foto: Reuters
7/11 Foto: Reuters
8/11 Foto: Reuters
9/11 Foto: Reuters
10/11 Foto: Reuters
11/11 Foto: Reuters
Egipatski demonstranti nastavili su proteste protiv vojne uprave u centru Kaira i ostalim gradovima, uz sporadične okršaje sa snagama reda, iako je armija obećala da će u junu biti održani predsjednički izbori.
Jedan muškarac poginuo je rano jutros u Aleksandriji, jednom od nekoliko gradova u kojima su se prethodnih dana dešavali nemiri u kojima je živote izgubilo najmanje 37 ljudi.

Feldmaršal Mohamed Husein Tantavi, koji rukovodi vojnim savjetom od svrgavanja predsjednika Hosnija Mubaraka u junu, juče je u televizijskom obraćanju naciji rekao da će civilni predsjednik biti izabran u junu, oko šest mjeseci ranije nego što je prvobitno planirano.

Vojni savjet takođe je prihvatio ostavku civilnog premijera i njegovog kabineta. Vlada je pala zbog nepopularnog prijedloga da vojska po novom ustavu ostane izvan civilne kontrole.

"Odlazi! Odlazi! Narod želi da svrgne maršala", uzvikivili su okupljeni na Trgu Tahrir u Kairu. Manje grupe građana do duboko u noć su se sukobljavale sa policijom u oblacima suzavca.

Parlamentarni izbori trebalo bi da počnu u nekoliko faza za sedam dana i trajaće do januara. U ovom trenutku nije poznato da li će biti održan referendum o vojnoj upravi, niti koja je alternativa predloženim presjedničkim izborima u junu.

Tantavi (76), koji je bio ministar odbrane u Mubarakovom režimu punih 20 godina, rekao je u obraćanju naciji da vojska ne želi vlast i da će, ako to bude potrebno, biti održan referendum o tom pitanju.

Mnogi građani odbaciju ovu ideju kao pokušaj izazivanja podjela unutar nacije.

Policija je demantovala da je u intervencijama koristila bojevu municiju, ali bolnički izvori tvrde da je većina poginulih u posljednjih nekoliko dana imala rane od metaka. Demonstranti su pokazali ispražnjene okvire koje su odbacili pripadnici snaga reda.
Prijavi grešku


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...