Pozitiva(c) dana
0

Egipatsko jedinstvo recept za BiH

Sarajevo-x.com
Foto: Nevine Zaki
Foto: Nevine Zaki
Sa demonstracija u Egiptu ovih su se dana pojavile i lijepe slike. Grupa hrišćana stala je u odbranu svojih istomišljenika muslimana, ne dopustivši da u toku molitve budu napadnuti s leđa.

Svima im je zajednički cilj svrgavanje diktatora Hosnija Mubaraka koji guši ovu zemlju 30 godina i koji je stvorio siromašno društvo.

Sukobi i demonstracije u Egiptu traju desetak dana, a sve to vrijeme u našoj se zemlji pokušavaju povući paralele, dovodeći u kontekst naše političare koji su jednako kao Mubarak sam stvorili armiju siromašnih i obespravljenih. Kod nas na sceni nije diktatura, ali jeste oligarhija, jedni te isti nam kroje kapu godinama.

Hrišćani svojim tijelima štite muslimane tokom molitve

Demonstracije su se nešto ranije u Tunisu pokazale kao izuzetno efikasan način za svrgavanje lidera koji upropaštavaju zemlju, ali bi nama u BiH puno potrebnije bilo jedinstvo koje su pokazali hrišćani i muslimani na ulicama Egipta. Kad bismo u Bosni i Hercegovini postigli takvo jedinstvo, tad bi demonstracije i svrgavanje vlastodržaca bilo samo formalnost.