Jedna od glavnih veza
14

Egipatski ronioci pokušali prekinuti konekciju u čitavoj Africi

Klix.ba
Egipatska armija je uhapsila tri muškarca nakon što su, navodno, pokušali presjeći podvodne kablove koji čitav kontinent spajaju na internet.

Patrola Egipatske armije zaustavila je ribarski čamac u blizini luke u Aleksandriji i uhapsila tri ronioca, izjavio je glasnogovornik armije na svojoj službenoj Facebook stranici.

Ronioci su uhapšeni pod sumnjom da su pokušali presjeći podvodni kabl SEA-ME-WE 4, jednu od glavnih veza između Azije i Evrope, koja ide od Francuske do Malezije, povezujući Italiju, Sjevernu Afriku, Srednji istok i Južnu Aziju.

Da su uspjeli u svom naumu, internet konekcija čitavog afričkog kontinenta bila bi prekinuta, upozorili su eksperti. Slični pokušaji desili su se i u Dubaiju i Indiji.

Ronioci su prešli samo 750 metara od aleksandrijske obale kada su uhapšeni. Nije poznat identitet osoba niti njihovi motivi za ovo, kao ni koliku su štetu uspjeli napraviti.

Sky News je javio da je u tom trenutku internet konekcija usporila čak i u Pakistanu i Indiji. Kabl je u vlasništvu kompanije Telecom Egypt, najvećeg pružaoca internet usluga u Egiptu, koji je saopćio kako će šteta biti sanirana do kraja dana.