Iz 50. godine pr.n.e.
28

Egipatski arheolozi pronašli papirus dugačak 52 metra sa prikazima staroegipatske Knjige mrtvih

S. M.
Egipatski arheolozi su otkrili netaknuti drevni papirus, koji datira iz 50. godine prije nove ere, što stručnjaci u toj zemlji nazivaju prvim otkrićem te vrste u jednom vijeku.

Papirus dugačak 52 metra pronađen je u arheološkom području Saqqare. Drevni artefakt sadrži dijelove staroegipatske Knjige mrtvih za pomoć onima koji su preminuli u njihovim zagrobnim životima.

Papirus je otkriven u jednom od 250 drvenih sarkofoga pronađenih na arheološkom području prošlog juna. Istraživači i arheolozi na lokalitetu rade više od dvije godine. Samo 2022. godine, arheolozi su otkrili stotine mumija, piramidu nepoznate kraljice, pet oslikanih grobnica, grobnicu drevnog dostojanstvenika i sarkofag koji je pripadao blagajniku kralja Ramzesa II.

Knjiga mrtvih je pogrebni tekst za koji se vjeruje da datira s početka egipatske ere Novog kraljevstva, piše The Jerusalem Post.

Uprkos imenu koje zvuči zlokobno, knjiga jedva da je nešto slično. Umjesto toga, to su bile samo upute za sahrane i kako najbolje pomoći preminulom Egipćaninu da putuje u podzemni svijet i u zagrobni život.

Budući da nije postojala jedinstvena Knjiga mrtvih niti poseban kanon za nju, tačni detalji su se razlikovali, s različitim "čarolijama" koje su bile uključene.