Zbog nasilja u pojasu Gaze
0

Egipatska skupština traži protjerivanje ambasadora Izraela

FENA
Poslanici egipatskog parlamenta zatražili su u utorak protjerivanje izraelskog ambasadora iz Kaira i povlačenje šefa egipatskog diplomatsko-konzularnog predstavništva u Tel Avivu, javile su novinske agencije.

"Poslanici su se na taj korak odlučili u znak protesta zbog 'agresije protiv Palestinaca u pojasu Gaze koju je pokrenuo Izrael''', navodi se u skupštinskoj rezoluciji.

Pored, toga, navodi Itar-Tass, poslanici su se založili za prekid isporuka egipatskog prirodnog gasa Izraelu i obratili se arapskim zemljama da se "vrate globalnoj blokadi Izraela".

U izraelskim vazdušnim udarima, koji su uslijedili kao odgovor na baražnu raketnu vatru iz pojasa Gaze na jug Izraela, poginulo je petero Palestinaca - troje civila, uključujući učenika srednje škole, oca i kćerku i dva militanta.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da je armija Izraela sprema da "proširi operacije" ako Palestinci nastave raketiranje.

Krvavi bilans nasilja, koje je započelo u petak ubistvom lidera Narodnih komiteta otpora, koalicije palestinskih ekstremističkih organizacija, dostigao je 25, izvještava France Presse.

Francuska novinska agencija podsjeća da su Egipat i Izrael postigli mirovni sporazum 1979. godine, ali da su veze zategnute od kako je prošle godine egipatski predsjednik Hosni Mubarak primoran da se povuče s vlasti.

U donjem domu parlamenta poslije ovogodišnjih izbora dominiraju islamisti, navodi AFP.

"Egipat nikada neće biti prijatelj, partner ili saveznik cionističkom entitetu koji smatramo prvim neprijateljem Egipta, navodi se u tekstu poslanika a vlada poziva da 'revidira sve odnose i sporazume s tim neprijateljem''', navodi France Presse.