Egipatska opozicija uvjetno prihvata dijalog sa Mursijem

A
Anadolija
28.1.2013. u 16:13
0
6
Egipatska opozicija uvjetno prihvata dijalog sa Mursijem
0
Egipatska opozicija uvjetno prihvata dijalog sa Mursijem
Lideri opozicionih stranaka, Partije ustava Muhammed Baradei i Narodne platforme Hamdin Sabbahi, izjavili su danas kako će prihvatiti poziv na dijalog koji je egipatski predsjednik Muhammed Mursi uputio povodom krize u Port Saidu, ukoliko budu ispunjena tri uslova.
"Svaki dijalog je gubljenje vremena sve dok predsjednik Mursi ne prihvati odgovornost za krvoproliće tokom posljednjih događaja i dok čvrsto ne obeća formiranje nezavisnog komiteta za formiranje nacionalne vlade spasa i ustavnih reformi", navodi se u Baradeijevoj poruci objavljenoj na njegovoj internet stranici.

Sabbahi je istog mišljenja kao i Baradei. On je upozorio na pogrešnu politiku masovnog kažnjavanja i ustvrdio da dijalog nema smisla dok ne prestane krvoproliće. On smatra da dijalog mora biti osiguran i da to ne podrazumijeva Mursijeve mjere sigurnosti, već preuzimanje političke odgovornosti za nemile događaje i politička rješenja krize.

On je također kritikovao Mursijevu naredbu snagama sigurnosti da koriste silu i proglašenje vanrednog stanja u egipatskim gradovima.

Ističući da je Mursi djelomično shvatio krizu kroz koju prolazi Egipat i da je to vidljivo iz njegovog govora, Sabbahi je kazao da je razlog tome Mursijeva ograničenost pri shvatanju političke, ekonomske i društvene zbilje koja muči narod Egipta.

Glasnogovornik Nacionalnog fronta spasa Egipta, koji čine liberalne i ljevičarske partije, Halid Davud je izjavio da je razočaran posljednjim nastupom predsjednika Mursija i kritikovao njegovo proglašenje vanrednog stanja u Port Saidu.

"Da je Mursi htio da zaštiti egipatski narod, on bi prije objavljivanja smrtnih kazni za 21 osumnjičenog za prošlogodišnje nerede na stadionu povukao određene poteze i spriječio krizu", tvrdi Davud.

S druge strane, organizacija Muslimanska braća je podržala Mursijeve odluke i tvrde da su one bile neophodne za sprečavanje širenja "zapadnjaštva" koje šteti egipatskom narodu i institucijama.

Podrška Mursiju stigla je i iz Partije izgradnje i razvoja, koja je formirana nakon revolucije 25. januara 2011. godine.

Egipatski predsjednik Mursi je u sinoćnjem gostovanju na državnoj televiziji kazao da je proglasio jednomjesečno vanredno stanje u tri egipatska grada - Port Saidu, Islamiji i Suvejsu - te da će na snagu stupiti šestomjesečna zabrana izlaska na ulice u večernjim satima. On je tom prilikom kazao da za izgradnju mira i stabilnosti u Egiptu dijalog nema alternative i pozvao sve političke subjekte na dijalog.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: