Svijet
0

Egipat: Zemlja u haosu, Ustavni sud raspustio parlament

FENA
Egipat je ponovno u haosu. Vrhovni ustavni sud raspustio je parlament. Izbori su proglašeni nelegalnima. Svu vlast u zemlji ponovno je preuzela vojska. Strahuje se od novih masovnih protesta.

Nakon samo četiri mjeseca zasjedanja, novi egipatski parlament je raspušten. Vrhovni ustavni sud nelegalnima je proglasio prošlogodišnje izbore. Egipćani su podijeljeni.

Sud je također ukinuo prošli mjesec donesen zakon kojim se dužnosnicima Mubarakovog režima zabranjuje obnašanje državnih dužnosti. Tom je odlukom bivšem premijeru Ahmedu Šefiku omogućeno sudjelovanje u nedjeljnom drugom krugu predsjedničkih izbora.

Najsnažnija stranka u parlamentu Muslimansko bratstvo prihvatilo je presudu. Šefiku protukandidat u drugom krugu izbora ipak upozorava.

  • Ako bude ikakve prevare, već znamo koje su posljedice: revolucija protiv kriminalaca, revolucija protiv onih koji ih štite, revolucija dok se potpuno ne ostvare ciljevi revolucije 25. siječnja, rekao je Mohamed Morsy.

Sva vlast sada je ponovno vraćena u ruke vojske. Protivnici Vojno vijeće optužuju da želi zadržati utjecaj. Najavljuju nove masovne proteste. Izlaz iz političke krize u koju je zemlja upala još se ne nazire.