Svijet
3

Egipat usvojio novi zakon o borbi protiv terorizma, aktivisti se plaše mogućih zloupotreba

Klix.ba
Foto: EPA/Ilustracija
Foto: EPA/Ilustracija
Egipatski predsjednik Abdul Fattah al-Sisi potpisao je novi zakon o borbi protiv terorizma koji će, kako vjeruju egipatske vlasti, državnim organima pomoći u borbi protiv rastuće opasnosti od terorizma.

Novi zakon uspostavlja specijalne sudove, ali i nudi pravnu zaštitu pripadnicima egipatske vojske i policije koji budu koristili silu protiv osoba osumnjičenih za terorizam.

Također, zakonom se uvodi i smrtna kazna za sve osobe za koje se dokaže da su vođe neke terorističke grupe.

Aktivisti za zaštitu ljudskih prava navode da će novi zakon predsjednik Sisi i njegov režim iskoristiti prvenstveno za obračun s političkim disidentima.

Egipat se, nakon državnog udara koji je izveo Sisi i predsjedničkih izbora na kojima je "glatko" pobijedio, suočava s nestabilnošću, protestima, ali i masovnim zatvaranjima političkih protivnika Sisijevog režima.

Sisi tvrdi da pojedine grupe, a prvenstveno Muslimansko bratsvo, žele da ga zbace s vlasti.

Nakon atentata na javnog tužioca u junu ove godine, Sisi je pokrenuo inicijativu za donošenje novog zakona o borbi protiv terorizma koji bi povećao ovlasti sigurnosnim službama.

Suđenja osumnjičenim za terorizam na novoosnovanim specijalnim sudovima bit će ubrzana, a svako za koga se dokaže da je pripadao nekoj terorističkoj grupi suočava se s mogućnošću da bude osuđen na kaznu zatvora u trajanju do 10 godina.

Za finansiranje terorizma zaprijećena je kazna do 25 godina zatvora, a za pokretanje medija koji bi širio terorističke poruke zaprijećena je kazna od pet do sedam godina zatvora.

Region Sinaja posljednjih nekoliko mjeseci sve je češće poligon na kojem djeluju teroristi koji se smatraju članovima IDIL-a, a ova teroristička organizacija prije nekoliko sedmica gađala je i jedan egipatski brod.