Svijet
0

Egipat ukida vanredno stanje

FENA
Egipatski vojni vladari izjavili su da će ukinuti višedecenijsko vanredno stanje u srijedu, na prvu godišnjicu ustanka u kojem je svrgnut Hosni Mubarak.
  • Donio sam odluku da okončam vanredno stanje u svim dijelovima zemlje, osim kada su u pitanju slučajavi razbojništva, počevši od 25. januara 2012. godine, rekao je feldmaršal Husein Tantavi u utorak u obraćanju putem televizije.

Neki zastupnici ocjenjuju da nije riječ o potpunom ukidanju zakona u Egiptu.

On, međutim, nije naveo što to znači.

'To nije pravo ukidanje vanrednog stanja', rekao je Esam Sultan, novoizabrani zastupnik iz umjerene islamističke stranke Vasat. 'Zakon određuje da se vanredno stanje ili u potpunosti ukine ili u potpunosti provede, ništa između', rekao je Sultan.

Kontroverzni zakon o vanrednom stanju je redovno proširivan pod Mubarakovom vladavinom, javio je AFP.

Egipat je od 1967. godine kontinuirano pod vanrednim zakonom koji je prekinut samo jednom i to 1981. kada je ubijen predsjednik Anwar Sadat. Upravo je taj zakon pružio dosadašnjim političkim autoritetima u zemlji neograničene ovlasti poput obustave ljudskih prava, medijske cenzure, prisluškivanja građana i hapšenja bez optužnica.

Prošle godine je vladajuće Vrhovno vijeće oružanih snaga proširilo okvir zakona, koji je 2010. bio ograničen na trgovinu narkotika i terorizam, na radničke štrajkove, ometanje saobraćaja i širenje dezinformacija.

Ukidanje zakona o vanrednom stanju je bilo jedno od ključnih zahtjeva demonstranata koji su izašli na ulice prošle godine da bi pozvali na uvođenje demokratije i svrgavanje Mubaraka.