Godišnjica ustanka
0

Mubarak u zatvoru, demonstranti ponovo na trgu Tahrir

SRNA
Počelo okupljanje na trgu Tahrir (Foto: AFP)
Počelo okupljanje na trgu Tahrir (Foto: AFP)
Očekuje se da će se desetine hiljada Egipćana pridružiti protestima na kairskom centralnom trgu Tahrir na prvu godišnjicu ustanka, koji je kulminirao zbacivanjem predsjednika Hosnija Mubaraka.
Počelo okupljanje na trgu Tahrir (Foto: AFP)
Počelo okupljanje na trgu Tahrir (Foto: AFP)
Šef vladajućeg vojnog savjeta najavio je da će vanredno stanje, na snazi više decenija, biti djelimično ukinuto, ali će još biti primjenjivano na slučajeve "nasilja".
Na prvim izborima poslije zbacivanja Mubaraka parlamentom dominiraju islamističke partije, a Mubarak je trenutno na sudu. 

On je optužen da je naredio ubistva demonstranata tokom prošlogodišnjih nemira, što je on demantovao.

U međuvremenu, hiljade demonstranata okupilo se sinoć na trgu Tahrir, epicentru prošlogodišnjih demonstracija.

Oni su postavili šatore uzvikujući slogane protiv Vrhovnog vijeća oružanih snaga, koji je preuzeo vlast prošlog februara nakon povlačenja Mubaraka.

Kraj vanrednog stanja bio je ključni zahtjev demonstranata. Tokom 30 godina na vlasti Mubarak je u više navrata obećao da će ukinuti vanredno stanje, ali to nije učinio.
Predsjedavajući Vrhovnog vijeća Mohamad Husein Tantavi rekao je da će se zakon o vanrednom stanju i dalje primjenjivati u slučajevima "nasilja", ne iznoseći detalje.

Vojska je koristila izraz "nasilnici" kako bi opravdala oštrije mjere protiv ljudi koji su zahtijevali vraćanje civilne uprave nad zemljom.