Svijet
0

Egipat se drži izvan rata u Libiji iz sigurnosnih razloga

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Egipat je odlučio da ne učestvuje u vojnoj akciji protiv susjedne Libije iz razloga vezanih za unutrašnju sigurnost i činjenice da tako mnogo Egipćana tamo živi i radi, rekao je sinoć ministar vanjskih poslova Egipta Nabil el-Arabi.

On kaže da je Egipat, u kojem je pobuna protiv predsjednika Hosnija Mubaraka pomogla da izbije revolt u Libiji, iz humanitarnih razloga podržao rezoluciju Arapske lige, koja je tražila od Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija da uvede zabranu letova iznad Libije, javio je Reuters.

"Egipat apsolutno nije objavio da će učestvovati u međunarodnom vojnom savezu protiv Libije iz razloga vezanih za našu unutrašnju sigurnost i veliki broj Egipćana u Libiju", prenijele su izjavu El-Arabija egipatski mediji.

Katar, koji je zaljevska, arapska država, saopćio je da će učestvovati u vojnoj misiji protiv Libije.

Egipat vodi vojna uprava nakon što je Mubarak svrgnut 11. februara u masovnom ustanku.

Više od milion Egipćana radilo je u Libiji kada su počeli protesti protiv Moamera Gaddafija. Desetine hiljada Egipćana pobjeglo je iz Libije.

Egipat i Libija dijele granicu dugačku oko 1.000 kilometara, i te dvije zemlje su nakratko vodile rat zbog graničnog spora 1977. godine.