{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Egipat: Savjet bezbjednosti ne radi svoj posao

F
4.1.2009. u 10:11
0
1
Egipat: Savjet bezbjednosti ne radi svoj posao
0
Egipat: Savjet bezbjednosti ne radi svoj posao
Foto: AFP
Egipat je optužio Savjet bezbjednost Ujedinjenih nacija da "ne radi svoj posao", jer nije preduzeo ništa, ni sedmicu dana poslije izraelske ofanzive u Gazi.
"Niko ne bi trebalo da pusti da se jedna takva operacija odvija sedam dana", naglasio je ministar vanjskih poslova Egipta Ahmed Abdul Geit u intervjuu egipatskoj državnoj televiziji.

Geit je uporedio reakciju Savjeta bezbjednosti UN na izraelsku ofanzivu u Gazi, u kojoj je poginulo najmanje 446 Palestinaca, sa stavom koji je svjetska organizacija zauzela u vrijeme izraelske invazije na južni Liban 2006.

"Kada je bio u pitanju Liban, Savjetu je trebalo 33 dana da usvoji rezoluciju", rekao je šef egipatske diplomatije.

Tokom izraelskih napada na Liban, poginulo je 1.200 Libanaca i 158 Izraelaca, podsjetio je Reuters.

Na sastanku Savjeta bezbjednosti UN u srijedu nije održano glasanje o situaciji u Gazi, a diplomate su saopćile da će narednih dana pregovarati o nacrtu rezolucije koji je predložila Libija.

Zapadni predstavnici su, međutim, opisali taj prijedlog kao neizbalansiran.

"Savjet smatra da će Izrael nešto postići. Izrael neće postići ništa i treba da shvatimo da ništa neće postići ni u Gazi", rekao je Geit.

U saopćenju egipatskog Ministarstva vanjskih poslova navodi se da je Geit rekao da Savjet bezbjednosti UN treba da pozove na hitan prekid neprijateljstava, "čak i ako bi to zahtijevalo novu rezoluciju, kojom bi bili uspostavljeni mehanizmi rukovođenja situacijom između strana u predstojećem periodu."

Geit je u intervjuu rekao i da oni koji pozivaju Egipat da otvori granični prelaz Rafah prema Gazi pokušavaju da tu zemlju dovedu u sukob s Izraelom.

Egipatske vlasti odbile su da otvore prelaz Ratah, bez prisustva posmatrača palestinske uprave i Evropske unije.

"Oni koji nas izvan regiona vode u taj sukob, neće izgubiti ništa, a Egipat će morati da snosi odgovornost za njega", naglasio je Geit.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: