|

Egipat: Raste broj žrtava u sukobima u Port Saidu

Egipat: Raste broj žrtava u sukobima u Port Saidu
0
S
SRNA
26.1.2013. u 20:09
12
komentara
0

dijeljenja
Egipat: Raste broj žrtava u sukobima u Port Saidu Foto: Anadolija
Najmanje 30 osoba je poginulo, a oko 300 je povrijeđeno danas u egipatskom gradu Port Saidu u sukobima, izazvanim smrtnom kaznom izrečenom za 21 optuženog zbog nereda na fudbalskoj utakmici u tom gradu.
Demonstranti su pokušali da upadnu u zatvor, gdje su smješteni osuđeni, a napali su i policijske stanice. Među poginulima su i dva policajca, koji su stradali ispred zgrade zatvora.

U sukobima su poginuli i bivši golman "Al Masrija" Tamir al Fahlah i igrač Muhamed al Dadavi iz nižerangiranog fudbalskog kluba iz Port Saida.

Sud u Egiptu nešto ranije izrekao je smrtne kazne za 21 optuženog za sukobe fudbalskih navijača u februaru prošle godine kada su poginule najmanje 74 osobe.

Sukobi su izbili i u Kairu između demonstranata i policije ispred zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova. Policija je ispalila suzavac kako bi demonstrante spriječila da dođu do zgrade.

Nemiri su izbili nekoliko minuta nakon okončanja utakmice na stadionu u Port Saidu između lokalnog kluba "Al masri" i "Al ahli" iz Kaira. Svi osuđeni na smrt pristalice su kluba "Al masri".

Nasilje na stadionu izazvalo je i nemire u Kairu u kojima je poginulo 16 osoba.

Sudske presude izrečene su dan nakon sukoba između bezbjednosnih snaga i demonstranata tokom obilježavanja druge godišnjice oružane pobune kojom je sa vlasti svrgnut Hosni Mubarak.

Pred sud su izvedena 73 optužena, među kojima su i policajci. Sudija je najavio da će preostalim optuženim kazne biti izrečene 9. marta.
Prijavi grešku


Komentari (12)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...