Nakon presude suda u Port Saidu
0

FOTO+VIDEO / Navijači Al-Ahlija zapalili zgradu Fudbalske federacije Egipta

FENA
Nakon presude Suda u egipatskom gradu Port Saidu kojom je sedam policajca oslobođeno krivice, navijači fudbalskog kluba Al-Ahlija zapalili su policijski ured i zgradu Fudbalske federacije Egipta u Kairu, javlja dopisnik agencije Anadolija.

Navijačka skupina “Ultrasi”, fudbalskog kluba Al-Ahli, nasrnuli su na policijski ured na kojem su prvo polupali stakla, a onda zapalili i zgradu.

U napadu nije bilo povrijeđenih, jer se u tim momentima unutar zgrade nije nalazio niko od pripadnika policije.

Nedugo zatim, navijači kluba Al-Ahlija su zapalili i zgradu Fudbalske federacije Egipta.

Druga je skupina navijača egipatskog kluba na mostu “Šesti oktobar” blokirala saobraćaj i zaustavila saobraćanje metroa na trgu Tahrir.

Podsjećamo, Sud u egipatskom gradu Port Saidu danas je donio konačnu presudu u vezi sa slučajem Port Said, izrekavši 21 smrtnu kaznu vješanjem i pet doživotnih.

Također, u procesu pod nazivom "72 optužnice" donesena je odluka i za druge osobe koje su učestvovale u navedenom događaju, te je za deset osoba izrečena zatvorska kazna po 15 godina, za šest osoba po deset, zatim za dvije osobe po pet godina i za jednu osobu jedna godina zatvora, dok je 28 osoba oslobođeno optužbe. Među 28 oslobođenih osoba nalazi se i sedam policajaca.

U neredima koji su izbili nakon utakmice 1. egipatske lige u februaru prošle godine između klubova Al-Ahli i Al-Misri život su izgubile 74 osobe, dok je preko 300 povrijeđeno.

Nakon što je 26. januara sud donio odluku o smrtnoj kazni za 21 osobu, došlo je do nereda u zemlji, u kojima je smrtno stradalo preko 50, a povrijeđeno oko 400 osoba.

U posljednja četiri dana diljem Egipta organizovane su demonstracije tokom kojih je došlo i do sukoba.

Na taj je način narod izrazio nezadovoljstvo na presudu kojom je za najveću tragediju u svijetu sporta izrekao smrtnu kaznu za samo 21 osobu.

U današnjim nemirima jedna osoba je izgubila život.