Cilj je okončanje nasilja
2

Egipat: Nevladine organizacije traže zaštitu nepokrivenih žena

FENA
Muhammed Mursi
Muhammed Mursi
Organizacije civilnog društva u Egiptu, lideri partija i nekolicina aktivista zatražili su pomoć predsjednika Muhammeda Mursija u okončanju nasilja nad ženama.

Prema saopćenju ove grupe, predsjednik Mursi kazao je da želi da se zaustavi nasilje nad ženama, te je izrazio zabrinutost kada je čuo da je u posljednje vrijeme došlo do povećanja uvreda prema ženama koje nisu pokrivene.

U saopćenju se navodi da jedna demokratska država ne može podržavati napade i nepravde, prepreke u javnom životu, te intervencije u području ličnih sloboda kojima su žene izložene, bez obzira ko i sa kojim ciljem ih radi.

Nevine Ebeid, koja radi kao istraživač u udruženju "Nova žena", kazala je za agenciju Anadolija da je "ovo saopćenje potsjećanje novom predsjedniku na njegove odgovornosti na polju zaštite žena".

Ebeid je dodala da je potrebno izmijeniti zakone kako bi se spriječila izloženost žena napadima te kako se oni više ne bi ponavljali.

Predsjednik Mursi, u prvom govoru nakon izbora, kazao je da će prava žena, djece i porodica biti uvažavana, a diskriminacija u potpunosti zaustavljena.