Egipat
0

Mursi: Poštovat ću odluku suda

SRNA
Muhamed Mursi
Muhamed Mursi
Egipatski predsjednik Muhamed Mursi rekao je danas da će poštovati odluku suda kojom je odbačen njegov dekret za ponovno okupljanje raspuštenog parlamenta.

"Ukoliko odluka Ustavnog suda sprečava parlament da ispuni svoje obaveze, poštovat ćemo to, jer smo država zakona. Bit će izvršene konsultacije sa političkim snagama i institucijama i sa Vrhovnim vijećem o pravnim ovlaštenjima kako bi stvorili odgovarajući put za izlaz iz ove situacije", rekao je Mursi.

Tokom prošle sedmice, Mursi je objavio dekret u kojem je od parlamenta zatražio da se sastane što je bilo u suprotnosti sa odlukom Vojnog vijeća o raspuštanju ali je u skladu sa ranijom odlukom Vrhovnog ustavnog suda.

Mursi je pobijedio na prvim predsjedničkim slobodnim izborima, održanim prošlog mjeseca i vojni vrh predao je vlast civilnoj upravi 30. juna.

Međutim, vojska je neposredno prije inauguracije sebi odobrila veća ovlaštenja.

Ustavnom deklaracijom vojnog vrha ukinuta su ovlaštenja predsjednika nad vojskom, vojnom rukovodstvu data su zakonodavna ovlaštenja i mogućnost stavljanja veta na novi Ustav, koji tek treba da bude izrađen.