Svijet
0

Egipat na rubu, zapad na oprezu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Neredi u Egiptu i najava novih protesta nakon zajedničke molitve petkom i dalje zaokupljaju veliku pozornost britanske štampe.

Dnevnik The Independent se u tekstu pod naslovom "Dan strašnoga suda" pita da li će petak biti dan molitve ili dan velikog bijesa. Na odgovor, piše list, čekaju ne samo cijeli Egipat već i njegovi zaplašeni saveznici, dok se ostarjeli predsjednik grčevito drži vlast poslije cjelonoćnih nemira koji su uzdrmali američku vjeru u stabilnost Mubarakovog režima.

Daily Telegraph pak ocjenjuje da su Egiptu potrebne reforme, ali ne i revolucija. Iako je Zapad u pravu kada traži reforme koje će doprinijeti zadovoljenju težnji miliona nespokojnih mladih Arapa, tome bi, sudi ovaj list, trebalo obazrivo da pristupa.

U Egiptu, kao i u nizu drugih arapskih zemalja koje kontroliraju autokratske vlade, islamistički ekstremisti čekaju da iskoriste svaku priliku koja im se ukaže. Iranska revolucija 1979. godine je, podsjeća list, počela kao sekularni protestni pokret protiv šaha da bi bila okončana uspostavom najradikalnije islamske države na svijetu.

Zapad bi trebalo da bude na oprezu kako ne bi podrškom arapskim demokratijama nesvjesno oslobodio snage radikalnog islama, piše Daily Telegraph.