Svijet
0

Egipat: Mubarakovi suradnici nude državni novac za slobodu

FENA
Hosni Mubarak
Hosni Mubarak
Nekadašnji bliski suradnici svrgnutog egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka zatvoreni zbog korupcije ponudili su svoju imovinu, za koju se sumnja da su je nezakonito stekli, u zamjenu za slobodu.

Vlada ističe da još proučava tu ponudu koja bi pomogla da se u jeku ekonomske krize popuni državna blagajna, ali bi ujedno mogla izazvati bijes demonstranata koji se organiziraju kako bi nagnali vlasti da pokrenu sudski progon više desetaka članova i bliskih suradnika bivše vlade.

Ministar finansija Momtaz Sajid, kako prenosi list Al-Ahram, kaže da su neki bliski suradnici svrgnute vlade protiv kojih se vodi sudski postupak ili su osuđeni, ponudili povrat nezakonito stečena novca i imovine u zamjenu za izlazak iz zatvora Tore, južno od Kaira.

"Uzeti novac od onih koji su u Tori bilo bi u interesu Egipta, s obzirom na teško razdoblje kroz koje zemlja prolazi", kazao je ministar misleći na sve veći proračunski manjak i nagli pad deviznih rezerva u zadnjih godinu dana.

"Kao ministar finansija, mislim da je u interesu zemlje da pregovara, čim zakon više ne bude zabranjivao takve nagodbe u slučajevima finansijske korupcije", dodao je.

Po snimkama državne televizije, najmanje dvojica visokih dužnosnika, ministar stanogradnje Ahmed Magrabi i industrijski magnat i čelnik bivše predsjedničke stranke Ahmad Ez iznijeli su ponude u tom smislu. Zasad nema informacija hoće li se to odnositi i na dvojicu Mubarakovih sinova, Alu i Džamala, kojima se sudi za korupciju.

Egiptu je ukradeno 225 milijardi dolara, ističe Al-Ahram, ne navodeći podatke o broju umiješanih osoba, načinu kako je novac otuđen i u kojem razdoblju.

Sam bivši predsjednik Hosni Mubarak optužen je za korupciju i za ubistvo demonstranata tokom pobune koja se završila njegovim odlaskom s vlasti u februaru 2011. godine. Mubaraku će se presuda izreći 2. juna.