Nedostižna pravda
33

Efraim Zuroff nastavlja svoj lov na naciste 75 godina od oslobođenja logora Auschwitz

N. I.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Efraim Zuroff, direktor Centra Simona Wiesenthala u Jeuzalemu i uporni lovac na naciste, smatra da je razotkrivanje nacista pred očima javnosti strožija kazna od zatvora.

Laszlo Csatary, bivši policijski zvaničnik, bio je jedan od najtraženijih nacističkih ratnih zločinaca. U junu 2013. je optužen za svoju ulogu u pogibiji 15 hiljada Židova koji su poslani u koncentracioni logor Auschwitz 1944. U trenutku podizanja optužnice imao je 98 godina, a nakon završetka Drugog svjetskog rata je pobjegao u Kanadu.

Uprkos optužnici, Csatary nikada nije odslužio kaznu za svoje zločine. Preminuo je samo dva mjeseca kasnije, u augustu 2013. godine, u Budimpešti.

Ključna osoba u pronalaženju i privođenju Csataryja pravdi bio je lovac na naciste Efraim Zuroff, direktor Centra Simona Wiesenthala u Jeruzalemu.

"Tek mali broj njih je krivično odgovarao. Iskreno govoreći, još manje ih je kažnjeno za svoje zločine. Ali smatram da je razotkriti ih pred očima javnosti stroža kazna od zatvora", priča Zuroff za Euronews.

On već četiri desetljeća aktivno lovi preostale naciste i njihove saradnike, bez obzira na značaj njihovog čina ili pozicije u jeku Drugog svjetskog rata.

Frustracija zbog manjka ozbiljnosti

Mnogi nacistički ratni zločinci su prevarivši nadležne uspjeli pobjeći u SAD i Kanadu, dok su neki ostali u Evropi. Iako su vlasti pojedinih zemalja radile na pronalaženju ovih osoba, u slučaju drugih nije pokazana adekvatna inicijativa da se zločinci privedu pravdi.

Tako je, na primjer, 22. januara ove godine, u stotoj godini života preminuo Amerikanac Michael Karkoc, koji je u tom trenutku bio pod istragom zbog sumnji da je bio umiješan u pokolj Židova 1944. u poljskom selu Chlanlow. Zuroff u ovom slučaju krivi američke i poljske vlasti za manjak ozbiljnosti.

Na sud i u devedesetoj

Dok je poodmakla starosna dob ta koja ide na ruku preživjelim nacistima izbjeći služenje kazni, istovremeno im odmažu bolji životni uvjeti, koji im produžavaju životni vijek.

"Kada sam počeo s traganjem za nacističkim ratnim zločincima, pretpostavio sam da taj pothvat neće dugo trajati. Zar je moguće da sam rođen 1948., a da i dalje lovimo preostale naciste?", pita se Zuroff, ali dodaje da je bolji kvalitet života današnjice doprinio tome da naciste i u devedesetima služi zdravlje, što omogućuje da se njihovi sudski procesi nastave.

Jedan takav primjer je i slučaj Bruna Deya, 93-godišnjeg bivšeg čuvara SS-a u koncentracionom logoru Stutthof, koji se nalazio blizu Gdanjska, u današnjoj Poljskoj. Day je optužen za pomaganje i poticanje na ubistvo 5.230 ljudi, kada je imao svega 17 ili 18 godina.