Svijet
0

Ed Miliband novi vođa britanskih laburista

FENA
Ed Miliband (Foto: Reuters)
Ed Miliband (Foto: Reuters)
Ed Miliband je novi lider britanske Laburističke stranke, nakon što je pobijedio svoga brata Davida s minimalnom razlikom od 50,65 posto prema 49,35 posto glasova, saopćeno je na specijalnoj stranačkoj konferenciji u Manchesteru.

Edward Balls se našao na trećem mjestu, Andy Bernam na drugom i Diane Abbott na posljednjem mjestu na glasanju članova stranke i radničkih sindikata, prenio je BBC.

Ed Miliband (40) zamijenio je na čelu stranke dosadašnju vršiteljicu dužnosti Harriet Harman, koja je na tu funkciju postavljena nakon ostavke Gordona Browna.

On je odao priznanje svakom pojedinačnom kandidatu za lidera stranke i rekao:

"Danas podvlačimo crtu pod ovu utrku i krećemo zajedno naprijed kao jedinstven tim".

Ed Miliband, ministar za zaštitu sredine u sjeni, izgleda da je profitirao od glasova u svoju korist u posljednjem trenutku, prije zatvaranja poštanskih glasova u srijedu.

Njegov stariji brat David većinu podrške dobio je od laburističkih zastupnika u Westminsteru, ali izgleda da je presudila Edova nadmoć među sindikalcima i laburističkom aktivistima.

Tokom kampanje Ed Miliband je predložio povećanje minimalne plaće, kao i povećanje poreza za one koji najviše zarađuju i na bankarske transfere.

Jedan od njegovih glavnih zadataka bit će da formulira odgovor laburista na veliko kresanje javnih troškova koje će sljedećeg mjeseca objaviti britanska vladajuća konzervativno-liberalna koalicija.