Svijet
0

Ed Miliband novi lider Laburističke stranke

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Bivši ministar energetike Edward Samuel Miliband izabran je danas tijesnom većinom za novog lidera opozicione britanske Laburističke stranke.

Mlađi Miliband (41) je u trci za položaj, koji je prethodno zauzimao bivši premijer Gordon Brown, pobijedio svog starijeg brata, bivšeg šefa britanske diplomatije Davida Milibanda (45), javio je Reuters.

Novi lider laburista izabran je pred početak godišnje konferencije te stranke u Manchesteru koja se održava od 26. do 30. septembra.

Londonski dnevnik "Independent" je ranije izvijestio da je napetost u odnosima između braće dostigla najvišu tačku pošto se ispostavilo da Ed prvi put vodi među kladioničarima

Drugi dnevnik "Times" je naveo da će se novi lider stranke odmah suočiti s unutarpartijskom borbom kako se suprotstaviti planovima vladajuće konzervativno-liberalne koalicije za veliko rezanje izdataka radi smanjenja budžetskog deficita.

Britanski premijer i lider Konzervativne stranke David Cameron je u intervjuu za dnevnik "Daily Telegraph" obećao da će smanjiti poreze, naročito one u korist srednjih slojeva, čim budžetski deficit bude stavljen pod kontrolu

List, čija je uređivačka politika naklonjena konzervativcima, ocijenio je da Cameron na taj način želi da zadovolji pristalice vladajuće stranke, kao i sopstvene poslanike, uoči partijske konferencije u Birminghamu, od 3. do 6. oktobra.