|

Džinovske pande za džinovsko kinesko-britansko prijateljstvo

Džinovske pande za džinovsko kinesko-britansko prijateljstvo
0
F
FENA
11.1.2011. u 13:21
0
komentara
0

dijeljenja
Džinovske pande za džinovsko kinesko-britansko prijateljstvo Foto: AFP
Svi britanski listovi su u utorak uz tekstove o posjeti potpredsjednika kineske vlade Londonu, tokom koje su potpisani trgovinski ugovori vrijedni više od tri milijarde eura, donijeli fotografiju dviju divovskih pandi koje su gosti poklonili zoološkom vrtu u škotskom gradu Edinburghu.
Dok Daily Telegraph smatra da je taj poklon džinovska gesta prijateljstva, a The Guardian izvještava o kineskoj ofanzivi šarma, The Independent poziva na oprez.

Koalicijska vlada, podsjeća list, odlučna je u namjeri da se iz ekonomskih razloga približi Kini nakon što se njen program oporavka temelji na povećanju izvoza.

Nema ničeg pogrešnog u poboljšanju britansko-kineskih odnosa i poticanju trgovinske i tehnološke razmjene koja koristi objema stranama i planeti u cjelini. Tanka je, međutim, linija između potrebe da se ojačaju ekonomske veze sa, kako je opisuje Independent, autokratskom zemljom kao što je Kina i snishodljivog ponašanja.

Vlada mora paziti da u svojoj žurbi da poveća trgovinsku razmjenu s Pekingom ne prijeđe tu liniju, zaključuje Independent.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.